Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: '' İnsanları Depremler Değil Binalar Öldürür''

Marmara Belediyeler Birliği`nin düzenlediği seminerde konuşma yapan Prof.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: '' İnsanları Depremler Değil Binalar Öldürür''
Dr. Mikdat Kadıoğlu, "İnsanları depremler değil, binalar öldürür" dedi.

TÜYAP` Fuar ve Kongre Merkezi`nde gerekleştirilen "Afet öncesi hazırlık" konulu seminere belediye çalışanları ile yöneticiler katıldı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu seminerde, katılımcılara tehlike ve riski anlattı. Kadıoğlu yurtdışındaki belediyelerden örnekler vererek, "Afetle mücadelede öncelikle evlerinizden başlayın sonra sokak, ilçe, il ve tüm yurda yayılsın" dedi.

Kanunun belediyelere verdiği dört göreve dikkat çeken Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Bu seminerde bizim yaptığımız daha çok yerel yönetimler daha çok ilçe,il ve belediyeler.Kanunun onlara verdiği yükümlülük var görev var.Belediyelere afetle ilgili dört görev veriyor.Yapacakları bu dört görevde nasıl risk azaltılır nasıl plan yapılır ve halk afetlere nasıl hazırlanır ve bunla beraber afetlerde şehrin nasıl altyapısı hazırlanır.Bunları anlatırken de belediyelere dünyadan örnekler veriyoruz" diye konuştu.

Yurtdışındaki belediyelerden en az zararla kurtulmak için afet öncesi afetlerden olası zararların azaltılması gerektiğini belirten Kadıoğlu, "Yani afetin olmasını beklemeden olası zarar veren risklerin azaltılması gerekiyor afet olduğu zaman baş edelim o tehlikeyle. Afet öncesi afetlere hazırlanabilmek toplumsal bir problem bunu bir kişi iki kişi yapmaması gerekiyor. Tüm belediyeler tüm çalışanlar evlerinden başlamak üzere afetlere hazırlanmak gerekiyor. Sonra kurum, kuruluşlar, il, ilçe, ve sokakşeklinde ülke genelinde afetlere hazırlıklı bir toplum olabilmemiz gerekiyor. Afet öncesi hazırlıklarda iki madde var zarar ve risk azaltma bunlar içinde eğitim, planlama ve tatbikat gerekiyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, insanları depremler değil binaların öldürdüğünü anlatarak sözlerini şu şekilde tamamladı;"Marmara depreminde sadece bir kişi depremden ölmüştür, oda bir bekçidir. Kırılan fayın içine düşüp ölmüştür. Diğer herkesi bilinçsiz yapılan binalar öldürmüştür."
Kaynak: İHA