Bakan Yılmaz Washıngton'da Türkiye-ab İlişkilerini Değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Washington`daki ziyaretini Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik Rezidansı`nda Amerikalı ve Türk uzmanlarla biraraya gelerek noktaladı.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, mevcut Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri konusunda, "Biliyorsunuz, tam üyelik müzakereleri yürütüyoruz. Maalesef son yıllarda teknik sebeplerden dolayı değil, Avrupa`daki siyasi irade eksikliği ile bu süreç arzu ettiğimiz hizada yürümüyor. Bu konu bizim için çok önemli. Avrupa Birliği`nde milyonlarca insanımız yaşıyor. İhracatımızın önemli bir kısmı Avrupa ile. Sermaye hareketlerinde olsun, turizmde olsun birçok alanda aslında Avrupa Birliği ve Türkiyeçok yakın durumda. Aramızda Gümrük Birliği var. Bütün bunlara rağmen bakıyorsunuz, bu ilişki yeterince gelişmiyor. Ama son dönemlerde özellikle de küresel krizin etkilerini görüyoruz. Avrupa`daki sıkıntıları görüyoruz. Bir taraftan da Türkiye`nin çok başarılı bir şekilde bu süreci yönettiğini ve ilerlediğini görüyoruz" diye konuştu

Fransa Senatosu`nun gelecek hafta sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısını oylayacak olmasıyla ilgili olarak da Bakan Yılmaz, "Bu konuda bizim tavrımız ortada. Ülkeler, tarihi hadiseleri böyle siyasete malzeme etmemeli. Özellikle iç politika malzemesine dönüştürmemeliler. Bizim tavrımız zaten öteden beri açık. Türkiye bu konularda ortak tarihi komisyon oluşturmaya varıncaya kadar her türlü konuda kendi tavrını ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA