Belçikalı Belediye Başkanından ‘kürdistan’ Özrü

Çok sayıda Türk vatandaşın yaşadığı Anvers şehrinde çıkan olaylar sonrasında devlet kanalına verdiği mülakatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ‘Kürdistan’ tabirini kullanan Anvers Belediye Başkanı Patrick Janssens, gelen tepkiler üzerine özür diledi.



Belçika’da geçtiğimiz hafta Türklere ait bir lokale Molotoflu saldırı ve çıkan gerginlikte iki Türk vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan olayların yaşandığı Anvers şehrinin belediye başkanından özür geldi. Flaman Devlet Kanalı VRT’de kullandığı ‘Kürdistan’ kelimesi için ‘‘Bu ifadeyi kullanarak Türkiye’nin bir iç meselesi hakkında pozisyon aldığım izlenimini verdiysem özür dilerim.’’ diyen Belçikalı belediye başkanı ‘‘Bu kelimeyi kullanmakla Anvers’te yaşayan Türk toplumunun hassas olduğu bir noktaya temas ettiğimin farkında değildim. Niyetim hiçbir zaman Türkiye’nin iç politika meselelerine karışmak değildi.’’ sözlerine yer verdi.

Anvers’te son bir haftada terörist örgüt PKK yanlılarının yaptıkları saldırılar ve tahriklere ilişkin olarak Büyükelçilik ve Anvers Başkonsolosluğunca federal ve yerel makamlar nezdinde çeşitli girişimlerde bulunulduğu kaydedildi.


Konuyla ilgili Anvers Başkonsolosluğu’na bir mektup gönderen Anvers Belediye Başkanı Patrick Janssens şu ifadelere yer verdi: "Anvers’teki Türk toplumu VRT’de verdiğim mülakatta kullandığım “Kürdistan” kelimesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Bu konuyu siz de dünkü görüşmemizde dikkatime getirerek nazikçe uyarmıştınız. Bu kelimeyi kullanmakla Anvers’te yaşayan Türk toplumunun hassas olduğu bir noktaya temas ettiğimin farkında değildim. Niyetim hiçbir zaman Türkiye’nin iç politika meselelerine karışmak değildi. Bir Belediye Başkanı olarak hiçbir ülkenin iç sorunu hakkına pozisyon almam. Görevim tüm Anversililerin şehirde huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır. Bu ifadeyi kullanarak Türkiye’nin bir iç meselesi hakkında pozisyon aldığım izlenimini verdiysem özür dilerim. Önümüzdeki dönemde bu konudaki hassasiyete olabildiğince dikkat edeceğim. Sizinle yaptığım görüşmede Türk kökenli Anverslilerin kendilerini tehdit altında hissettiklerini not ettim. Polisimle birlikte gerekli tedbirler için azami gayret sarf edeceğim. Bu konudaki yapıcı tutumunuz için ayrıca teşekkür ediyorum."