Yiğit: Sadece Öğretmen Sesinin Duyulduğu Sınıfların Eğitimde Yeri Kalmadı

Fem Dershaneleri Rehber Öğretmeni Bayram Yiğit, geleneksel öğretim metotlarının geride kaldığını belirterek, sadece öğretmenlerin sesinin duyulduğu, öğrencilerin sessizce ders işledikleri sınıfların eğitimde artık yerinin olmadığını söyledi.

Yiğit: Sadece Öğretmen Sesinin Duyulduğu Sınıfların Eğitimde Yeri Kalmadı

Adana Eğitim Gönüllüleri Derneği Gençlik Kolları tarafında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okuyan öğretmen adaylarına yönelik ‘etkili öğretme, etkili sınıf kullanımı’ konularında seminer verildi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Fem Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Yiğit, esprili anlatımıyla öğretmen adaylarının keyifli anlar geçirmesini sağladı. Öğretmenlerin modern sınıf yönetimi konusunda bilinçli hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Yiğit, ideal öğretmeni; dersine hazırlık yaparak gelen, öğrencisine ilgi, sevgi ve saygı gösteren, mizahı yerli yerinde kullanan, öğrencileri aşağılamayan, açık sözlü, dürüst, güvenilir, hoşgörülü, kılık kıyafetine dikkat eden, sabırlı, kişilik sahibi olarak tanımladı. Öğretmenlerin bu özelliklere sahip olmalarının sınıfta oluşabilecek disiplin problemlerinin önlenmesinde birinci derecede etkili olduğunu vurgulayan Yiğit, disiplin sorunlarına yol açan en önemli faktörün öğretmenlerin hatalı tutumları olduğuna dikkat çekti.
Öğretmenlerin en çok sergiledikleri hatalı davranışların öğrenciler arasında taraf tutmak, öğrencilerin dikkatini çekmeden derse başlamak, çok hızlı ve kötü bir Türkçe ile konuşmak, sürekli oturarak ya da hareket ederek ders anlatmak, beden dilini doğru kullanamamak olarak sıralayan Yiğit, geleneksel öğretim metotlarının geride kaldığını aktardı.

Yeni öğretim yaklaşımlarının temel ilkesinin öğrenciye öğretme yerine, öğrenciyle birlikte öğrenme ve öğretme olduğuna işaret eden Yiğit, bu nedenle sadece öğretmenlerin sesinin duyulduğu, öğrencilerin sessizce ders işledikleri sınıfların eğitimde artık yerinin olmadığına dikkat çekti.

Dernek Başkanı Şahin Ergünay ise ülkenin geleceği çocukların öğretmenlerin ellerinde şekillendiğini ifade ederek, kutsal bir göre yapacak öğretmenlerin eğitimlerinin de çok önemli olduğunu vurguladı.