``türkiye, Dünya Nar Pazarına Örnek Oldu``

Tarım sektöründe uygulanan teknolojik yöntemler ürünlerin dünya pazarında rağbet görmesine sebep oluyor.

``türkiye, Dünya Nar Pazarına Örnek Oldu``
İspanya’nın Madrid kentinde yapılan `Nar Sempozyumu`na katılan Alara Fidan Ceo`su Yavuz Taner, 200 bin tonluk nar üretimi ile Türkiye`nin dünya pazarında ön plana çıktığını söyledi. 22 ülkeden 150`ye yakın nar uzmanının takip ettiği, sempozyumda nar çeşitleri, ülkelerin üretim kapasite ve teknikleri, hasat dönemleri, depolama ve muhafaza teknikleri, pazarlama ve dağıtım modellerini açıklayan sunumlar gerçekleştirildi.
Türkiye`den sempozyuma katılan Alara Fidan Ceo`su Yavuz Taner, ülkelerin iklim, çeşit ve pazarlama teknikleri doğrultusunda global pazardaki avantaj ve dezavantajlarının karşılaştırıldığını belirtti.

Nar çeşitlerinin ilk turfanda üretim dönemi ve iklim koşullarının getirdiği avantaj ile İspanya`da hasat döneminin Ağustos ayında başladığını ifade eden Taner, bu ülkede üretim, hasat ve dağıtımın Eylül - Ekim aylarında yoğunlaştığını söyledi. Muhafazaya dayanıklı narların soğuk hava deposuna konularak yılbaşına kadar ki dönemde pazarlanarak dağıtımı yapıldığını ekleyen Taner, İspanya`nın yıllık 24 bin ton düzeyindeki nar üretiminin yüzde 75`lik bölümünün ihraç edildiğinin altını çizdi.

Avrupa nar pazarında söz sahibi olan diğer ülkenin İsrail olduğunu vurgulayan Yavuz Taner, erkenci çeşitleri ile Ağustos-Eylül döneminde Avrupa pazarına giriş yapan İsrail`in, ‘Wonderful’ çeşidi ile Ekim ayını takiben pazara hakimiyet kurma çabası gösterdiğini belirtti. “Wonderful çeşidi kalitesi ve depolamaya dayanıklı olması özelliği ile Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart dönemine kadar Soğuk hava depolarında muhafaza edilerek ihraç edilebiliyor. Narlar özellikle Avrupa ve Dünya pazarına sevk ediliyor. İsrail’in en çok ihraç ettiği nar çeşidi Wonderful`dur.” diyen Taner, dünya nar üretiminde bir milyon tonluk kapasiteye sahip Hindistan`ın büyüklüğü, iklim koşullarından dolayı çeşitli eyaletlerde üretim yapılması nedeniyle uzun süre hasat yapılabildiğini aktardı.

Taze tüketiminden çok farklı sanayi kollarında tüketilen Wonderful nar çeşidinin Amerika`nın 100 bin dekar üzerinde üretim yaparak bu çeşidi Avrupa pazarına girdiğini ifade etti. Dünya nar üretiminin yüzde 90`ının kuzey kürede kalan yüzde 10`luk bölümünde güney kürede üretildiğinin altını çizen Taner, nar yetiştiriciliğinin güney kürede yeni gelişmekte olduğunu sözlerine ekledi. Alara nar çeşidi olan Wonderful çeşidi narın bu bölgedeki yatırımcılar tarafından tercih edildiğinin altını çizen Taner, Türkiye`nin nar üretim potansiyelinde hasat, teknoloji, muhafaza ve depolama altyapısı ile global alanda rekabetçi bir yapıya sahip olduğunu belirtti.
Tüketimin yoğun olduğu Rusya ve Avrupa pazarına yakınlık avantajı bulunan Türkiye`nin dış pazarın talebi olan ve dünya kalite şampiyonu olan Wonderful çeşidinin yetiştirmesinin zorunlu olduğunu, nar ihracatını artıracağını ifade etti. Alara Fidan Ceo`su Yavuz Taner sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyadaki nar yetiştiricileri incelendiğinde Avrupa`ya kaliteli nar ihraç edebilecek ülke sayısının az olduğu görülüyor. Akdeniz çanağındaki ülkelerin ilk turfanda ve erken mevsimde üretime yönelik iklim koşulları ve çeşit kalitesindeki zafiyetleri, global pazarda Türkiye’yi ön plana çıkarıyor. Türkiye 200 bin tonluk üretim potansiyeli, çeşit zenginliği ve Wonderful çeşidine yapılan yeni girişimler, yatırımlar sayesinde kaliteli nar üretimine odaklamalıyız. Türkiye’nin şansı Wonderful çeşidi ile kaliteli meyveyi taze olarak ve depodan çok uzun süre pazara sunabilmesidir. Bugüne kadar Türkiye`deki nar tüketimi, sofralık taze nara yönelik oluşmuş. Amerika, Hindistan, İran gibi büyük miktarda nar üreten ülkeler, taze tüketim yanında meyve suyu, meyve konsantresi üretiminde, sanayi de hammadde olarak kullanıyor. Alara nar çeşidi Wonderful sanayi için uygundur. Daneleme makinaları Wonderful çeşidi için geliştirilmiştir."