Kayseri’nin Kalkınmışlığından İlçeleri De Faydalanacak

Kayseri kent merkezindeki kalkınmışlık ilçelerine de yansıyacak.

Yeni yılla birlikte Meclis gündemine gelmesi beklenen yeni Büyükşehir Belediye Yasası sonrasında metropol olacak tüm ilçelere hizmetleri Kayseri Büyükşehir belediyesi götürecek. Vatandaşların alt ve üstyapıda yıllardır yaşadıkları sorunlar da tarihe karışacak.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, merkezi Ankara’da bulunan Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği`nin (KAYSERİDER) Gölbaşı Vilayetler Evi`nde yapılan söyleşi programına katıldı. Burada yaptıkları hizmetlerin yanı sıra geleceğin Kayseri’sine yönelik projelerini de açıklayan Özhaseki, ilçelerde yeterli kalkınmanın sağlanamaması ile ilgili soruları da cevapladı.

Yeni yılla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi beklenen yeni Büyükşehir Belediye Kanunu ile büyükşehir olan tüm illerdeki ilçelerin metropol olacağını aktaran Özhaseki, “İzmit ve İstanbul sistemi tüm büyükşehirlerde uygulanacak. Bu şekilde ilçeler şehirlerle birlikte kalkınacak. Bu şekilde tüm ilçelere alt ve üstyapı hizmetlerini vereceğiz, ulaşımını sağlayacağız. Ayrıca tarım, hayvancılık veya başka bir büyük projeyi bu ilçelere kaydıracağız.” dedi. İlçelerde günlük yaşanan sıkıntıların bu sistemle çözüleceğini belirten Özhaseki, bu yasa ile çevre ilçe ve beldeler arasındaki uçurumun da kalkacağını kaydetti.
Kızılırmak’ı kent merkezinden geçirme gibi bir projeleri olduğunu aktaran Özhaseki, güzergah olarak da demiryolu hattını kullanmayı düşündüklerini aktardı. Özhaseki, proje çalışmasının ardından uygun görülmesi halinde projeyi hayata geçirebileceklerini kaydetti.

`KAYAK TURUZMİ BÖLGEYİ ŞAHLANDIRACAK`

Geleceğin Kayseri’si için 10 farklı başlıkta projeler oluşturduklarını, bunlardan en önemlisinin Erciyes Master Planı olduğunu vurgulayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki, projenin hayata geçmesinin ardından kayaktan elde edilecek gelirin sanayi gelirlerini katlayacağını belirtti. Proje ile 3 bin kişinin istihdam edileceğini anlatan Özhaseki, yapacakları 9 spor tesisinde futbol takımların hazırlık kamplarını yapacaklarını kaydetti. Özhaseki, Erciyes Kayak Merkezi ile 2017 Avrupa Kayak Şampiyonasına aday olduklarını söyledi.


Kayseri’nin eğitim şehri olması için çok iddialı bir üniversite projesini hayata geçirdiklerini aktaran Özhaseki, teknik ağırlıklı ve yabancı dille eğitim verilecek üniversiteye yurtdışından özel hocalar getireceklerini bildirdi. Sağlıkta bölgenin merkezi olması için bölge ihtisas hastanelerinin Kayseri’ye yapılacağını hatırlatan Özhaseki, bu hastanelerin ihalesinin yapıldığını vurguladı. Gevher Nesibe Medresesi’ni Selçuklu Medeniyeti ve Tıp Tarih Müzesi olarak düzenleyeceklerini belirten Özhaseki, Kale’yi de Kültür ve Sanat Merkezi olarak düzenleyeceklerini dile getirdi. Çalışmalarına başlanan Tarihi Kayseri Mahallesi ile eski Kayseri’yi burada canlandıracaklarını ifade eden Özhaseki, burada Kerem ile Aslı’nın da heykelinin olacağını bildirdi. Anadolu Harikalar Diyarı’nı Kayseri’ye inşa edeceklerini aktaran Özhaseki, bu proje ile Kayseri’nin bölgenin eğlence merkezi olacağını kaydetti.

`ERCİYES BULUŞMALARI KAYSERİ’Yİ DAHA DA KALKINDIRACAK`

KAYSERİDER Başkanı Aydın Haskebabçı ise dernek olarak söyleşi programları başta olmak üzere birçok etkinlikle hemşehrilerini bir araya getirdiklerini söyledi. Dernek olarak Kayseri’nin kalkınması adına çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Haskebabçı, düzenleyecekleri Erciyes Buluşmaları ile Kayseri’nin daha da gelişmesi ve kalkınmasını amaçladıklarını kaydetti. Kayseri’nin yıllardır şehirciliği ve hayırseverliğiyle marka şehir olduğunu vurgulayan Haskebabçı, “Geniş caddeleri, şehrin tümünü saran tramvayı ve görkemli yeni stadyumu mutlaka görülmeye değer. Kayseri’nin dört bir yanında bulunan ve işadamlarımızın adını taşıyan hayır eserleri ise bu markayı daha da güçlendiriyor. Ancak biz bunları memleketimiz için yeterli görmüyoruz. Kayseri’mizi 2023 Türkiyesinde bilim, teknoloji, sanayi, turizm ve diğer alanlarda öncü yapacak projelerin oluşturularak hızla hayata geçirilmesini önemsiyor bunun için kafa yoruyoruz. Kayseri’yi Türkiye’de sosyoekonomik gelişmişlik açısından ilk 10 şehir arasında görmek istiyoruz. Hedeflerimize ulaşmak adına bizleri heyecanlandıran ve güç veren en büyük unsur ise Kayseri’nin her alandaki güçlü potansiyeli ve dinamikleridir.” dedi.

Erciyes Buluşmaları adı altında gerçekleştirmeyi düşündükleri arama konferanslarının birincisini 2012 yılının Mart ayında gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirten Haskebabçı, “Burada Kayseri turizmini, kültür turizmi, sağlık turizmi gibi çalışma gruplarıyla detaylıca ele almayı planlıyoruz. Dernek olarak biz Büyükşehir Belediyemizin ciddi yatırım yaptığı Erciyes Kış Turizm Merkezi heyecanını paylaşıyoruz. Ve tüm hemşehrilerimizi bu yıl Erciyes’e davet ediyoruz. Erciyes neden bir Davos olmasın? Kayseri’nin bu konuda hiçbir eksiği olmadığını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Dernek Genel Sekreteri Mustafa Babayiğit ise yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
KAYSERİDER söyleşi programına Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından Bahaettin Cebeci, derneğin kurucu başkanı HSYK üyesi Prof. Dr. Bülent Çiçekli, Ankara`da görev yapan Kayserili bürokratlar, rektör ve dekanlar, öğretim üyeleri, hakim ve savcılar, daire başkanları, uzmanlar ve davetliler katıldı. Program sonunda derneğin kurucu başkanı HSYK üyesi Prof. Dr. Bülent Çiçekli, Başkan Özhaseki’ye plaket takdim etti.