Esadef: Dünyanın Sırtına Steteskop Koyacağız

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESADEF) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.

Dr. Mustafa Sarsılmaz, dünyanın dört bir yanındaki muhtaç insanlara yardıma koşacaklarını söyledi. Dünyanın sırtına steteskop koyacaklarını belirten Sarsılmaz, gönül erleri olarak hiçbir ayrım yapmadan insanlığa yardım edeceklerini kaydetti.

Ege Bölgesi’ndeki 16 sağlık derneğinin oluşturduğu ESADEF’in tanıtımı, İzmir Hilton Oteli’nde yapıldı. Yaklaşık iki ay önce kurulan federasyonun tanıtım gecesine AK Parti milletvekilleri Ali Aşlık ve Aydın Şengül, İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, Balıkesir Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Yılmaz, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karasalan, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, federasyonu oluşturan 13 ildeki 16 sağlık derneğinin başkan ve üyeleri katıldı.

Burada konuşan ESADEF Başkanı Sarsılmaz, geçmişi 10 yıla dayanan sağlık derneklerinin çatı kuruluşu olduklarını söyledi. Sağlık derneklerinin insanlık adına biraraya gelerek hedeflerini birleştirdiğini kaydeden Prof. Dr. Sarsılmaz, insani yardımlarla gündeme gelen bir kuruluş olacaklarını belirtti. Federasyon üyelerinin hem yurtiçi hem yurtdışında faaliyet gösterdiğini vurgulayarak, “Türkiye’de iki kesim, gündemden hiç düşmüyor. Eğitim gönüllüleri olarak öğretmenler ve sağlık temsilcileri. Hekim, her zaman yeminine sadık kalmalıdır. Hiçbir konuya ideolojik bakmayacağız. Yurtiçi, yurtdışı farkı gözetmeksizin herkesin yardımına koşacağız. Daha yeni Somali’ye giden arkadaşlarımız oldu, gider gitmez bombayla karşılaştılar. TİKA ile birlikte çok önemli çalışmalar yaptılar. Yurtiçinde de başta Van deprem bölgesi olmak üzere değişik illerde sağlık taramaları ve yardımlar yaptık.” dedi. Mustafa Sarsılmaz, hukuk büroları aracılığıyla doktorların ve sağlık çalışanlarının hakkını aradıklarını ve mevzuata uygun çözümler ürettiklerini aktardı. Bazı hastanelerdeki doktorların iş bırakma eylemine de değinen Sarsılmaz, “Açıkça söyleyeyim, her hekim, yeminine sadık kalmak zorundadır. Bu manada her hekim, her türlü sıkıntıyı göğüslemeye namzettir.” diye konuştu. İdeolojik yaklaşımdan uzak olduklarını, Türkiye’nin bu yaklaşımlardan her zaman zarar gördüğünü de belirten Sarsılmaz, gönül erleri olarak her zaman ve her yerde çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Vali Kıraç da yurtiçi ve yurtdışındaki çalışmaları dolayısıyla ESADEF’i kutladı. Somali başta olmak üzere Afrika ülkelerindeki sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çeken Kıraç, ESADEF’in İzmir`in EXPO 2020 adaylığı için lobi yapmasını da istedi.

Denizli’deki özel bir hastanede hekimlik yapan ve Somali’deki gönüllü sağlık taramasına giden Dr. Şadan Yaldız ise, “Bu sayede ülkemin büyüklüğünü gördüm ve devletimizin devlet olduğunu anladım.” dedi. İzmir’den Van’a giden Kemalpaşa Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Öztürk de, “Oradakilerle binlerce yıldır kız alıp verdik. Yöre halkıyla etle tırnak gibiyiz.” diye konuştu.

Daha sonra Vali Kıraç, ESADEF’e üye derneklerin başkanlarına plaket verdi. Ayrıca "Somali" konulu bir de resim sergisi açıldı.