Rusya’da Muhalefet Türkiye’yi Eleştiri Yarışına Girdi (analiz)

Son on yıllık süreçte çok boyutlu ortaklık düzeyine çıkan Rusya-Türkiye ilişkileri, füze kalkanı tartışmaları ve Suriye’ye doğru yayılan “Arap Baharı” dalgası nedeni ile kırılmalara neden oluyor.

Rusya’da Muhalefet Türkiye’yi Eleştiri Yarışına Girdi (analiz)
NATO ülkelerinin Suriye’ye yönelik müdahale ihtimali her geçen gün artarken, Moskova’nın üç savaş gemisini Suriye limanlarına göndermesi Moskova’nın kırmızı çizgilerini gösteriyor.

Suriye’li üst düzey askeri yetkililerin Rus meslektaşları ile muhtemel bir NATO operasyonuna karşı hava savunma sistemlerini güçlendirmek için çalıştıkları iddia edilirken, özellikle ABD ve ittifak ülkelerinin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması çerçevesinde Rusya ile bilgi paylaşımını kesmeleri, Moskova’da operasyon ihtimalinin güçlenmesi olarak yorumlanıyor.


Ankara’nın Suriye lideri Beşşar Esed’le ipleri atması, Rusya’nın yumuşak karnı “füze kalkanı”nın radar sistemlerine ev sahipliği yapacak olması Moskova’nın Türkiye’yi de hedef tahtasına oturtmasına neden oluyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev füze kalkanı parçalarının Moskova’nın hedefi olabileceği uyarısı yaparken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye muhalif gruplarına Türkiye üzerinden kaçak silah ulaştırıldığı iddiasını dile getirdi. Lavrov’un açıklamaları dışında yönetimden Türkiye karşıtı sert bir kısım açıklamaların yapılmamasına özen gösterilirken, muhalefet parti liderlerinin doğrudan Türkiye’yi hedef alan sert eleştirileri dikkat çekiyor.


Kommersant yayın grubuna ait Kommersant Radyo’ya açıklamada bulunan aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, Türkiye’nin yarısının yıkılmasını sağlayabilecek füzelerin Krasnadar kentine yerleştirilmesini önerdi. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye’nin füze kalkanının parçalarını yerleştirmekten geri durmadığını savunan Jirinovski, özellikle Türkiye yerleştirilecek füzelerin ardından Rusya topraklarının riskli bir alana dönüşeceğini savundu. Küba krizine neden olan sorunun da Türkiye’ye yerleştirilen füzelerden kaynaklandığını hatırlatan Jirinovski, Kafkaslara müdahale için Türk ordusunun sürekli eğitim halinde olduğunu, Suriye ile de bir savaşın Ankara’nın öncelikleri arasında olduğunu iddia etti.


Jirinovski’nin ardından 4 Aralık’ta yapılacak Duma seçimlerine günler kala ana muhalefet Komünist Parti lideri Genadi Zyuganov da Türkiye’yi hedef aldı. Ankara’nın imparatorluk hayallerinin yeniden canlandığını ve Arap ülkelerini boyunduruğu altına almak istediğini iddia eden Zyuganov, “Şimdi Türkiye yönetiminin Suriye muhalefetini ve suç gruplarını silahlandırdığına şahit oluyoruz” eleştirisi getirdi.


Suriye’nin içişlerine yabancı ülkelerin müdahale çabasını kınayan Zyuganov, parti internet sayfasından yaptığı açıklamada insan hakları ve demokrasi şemsiyesini kullanarak medya aracılığı ile bölgede psikolojik bir savaş yürütüldüğünü kaydetti.