Kargo Şirketlerinin Adını Kullanarak Hacıları Dolandırdılar (özel)

Kutsal topraklara hac görevini yerine getirmeye giden hacılar, kargo şirketlerini adını kullanan dolandırıcıların hedefi oldu.

Türk kargolarının ismini kullanan dolandırıcılar hacıların uçaktaki bagaj hakkının dolmaması için yanlarında götürecekleri zemzem ve hurmaları aldı. Ancak hacılar Türkiye’ye dönmelerine karşın, hâlâ zemzem ve hurmalarına kavuşamadı.
Çankırılı Halit Değirmenci ve amcasının oğlu Mehmet Değirmenci, Kurban Bayramı’ndan bir hafta önce zemzem ve hurmalarını kendilerini kargo şirketinin çalışanı olarak tanıtan kişilere teslim etti. 30 litrelik zemzem ve 30 kiloluk hurma paketi için 60’ar TL veren Halit Değirmenci, Türkiye’ye dönmelerine karşın henüz kendilerine zemzem ve hurma paketlerinin ulaşmadığını belirtti.
Ekim ayının sonunda paketleri veren Mehmet Değirmenci de kaldıkları 4 bin kişilik otelde en az bin kişinin hurma ve zemzem paketlerinin bu kişiler tarafından alındığını iddia etti.
Değirmenci, “Hacı arkadaşlarımızla konuştuk. Onlara da henüz hurma ve zemzem paketleri gelmemiş. Mübarek topraklardan geldik ama hac ziyaretine gelen akraba ve dostlarımıza bir hurma ile zemzem ikram edemedik.” dedi.
Değirmenci, sahte kargo şirketlerinin Türkiye’deki güvenilir kargo firmalarının ismiyle hareket ettiklerini dile getirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sürat Kargo Müşteri İlişkileri Müdürü Fevzi Özgül Suudi Arabistan’da temsilciliklerinin bulunmadığını, konuyla ilgili ellerine ulaşan kartvizit ve bilgileri savcılığa ulaştırdıklarını söyledi.
Özgül, geçen yıl da hac döneminde aynı şikâyetlerle kendilerine başvurulduğunu hatırlatarak, “Kesinlikle bizim Suudi Arabistan’da temsilciliğimiz yok. Oradaki kişiler kartlarının üzerine Sürat Kargo ismi ve logosunu koyarak, bizim adımızı kullanarak iş yapıyorlar. Hukuki süreç başlatıldı.” ifadelerini kullandı.
Sürat Kargo’nun dışında diğer Türk kargo firmalarının da isminin kullanıldığını belirten Özgül, “Bu sahteciliği yapan kişilerin önü kesilemiyor maalesef. Mesela bunlardan biri İzmir’deki Nur Sürat Kargo adıyla bir kartvizit bastırmış. Kartta Suudi Arabistan’daki sahte irtibat numaralarının yanı sıra cep telefonlarının numaraları da var. Ancak cep telefonu numaralarının bir hanesini eksik yazmışlar. Böylece hacılar, bu kişilerle irtibata geçemiyor.” diye konuştu.
Özgül, internet sitelerine de bu konuyla ilgili bir uyarı yazısının yayımlandığını dile getirdi.