Ergin: Yeni Anayasa Toplumu Heyecanlandırıyor, Hayal Kırıklığı Yaşamayız

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ilk defa halkın hür iradesi ile seçilen Parlamento`nun yeni bir anayasa yapabilecek olmasının toplumda yeni bir heyecana neden olduğunu söyledi.

Ergin: Yeni Anayasa Toplumu Heyecanlandırıyor, Hayal Kırıklığı Yaşamayız

Adalet Bakanı Ergin, Korel Termal Otel`de Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim ve yıllık değerlendirme toplantısına katıldı. Ergin, burada kendisine gazeteciler tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni anayasa çalışmaları ile ilgili yaptığı `Toplumda güç bir beklenti var, çıkmazsa hayal kırıklığı olur` sözleri soruldu. Ergin, bunun üzerine, “Türkiye’de artık farkındalık yüksek seviyede. Toplumun her kesimi Parlamento`da başlatılan bu çalışmadan bir beklenti içerisinde girdi. Haklı bir beklentidir bu. Türkiye`de ilk defa halkın hür iradesi ile seçtiği bir Parlamento tarafından bir olağan dönemde yeni bir anayasa yapılabilecek olması, yapılıyor olması büyük bir heyecan oluşturdu.” dedi.

Parlamento`da yeni anayasa çalışmaları sırasında yaşanan gerginliğe de değinen Ergin, Parlamento`daki grupların Meclis Başkanlığı nezaretinde bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, bu çalışmaların her türlü sıkıntıdan uzak bir şekilde devam ettirilerek büyük bir hasretle beklenen anayasayı ülkeye armağan edilmesi temenni içinde olduklarını anlattı.

Ergin, konuşmalarını şöyle sürdü: “Bunun olmaması halinde Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği doğru, ciddi bir hayal kırıklığı yaşanır.

Yeni dönem Parlamento`da maalesef çalışma ortamı Meclis`in ruhuna uygun bir çalışma zeminini yakalayamadı. Bütün siyasi parti grup yöneticilerimizin bu konuda daha titiz ve dikkatli olmasında yarar görüyorum. Parlamento`da medeni bir zeminde görüşmeler yapılabilmeli, müzakereler tamamlanabilmeli, bunlar muaşeret kurallarını zorlamadan yapılabilmeli.”
Parlamento`nun Türkiye’ye örnek olması gerektiğini ifade eden Ergin, “Zira arkadaşlarımız bölgelerinden süzülüp gelmiştir. Her sözümüz her davranışımız halk tarafından takip ediliyor. Bu hassasiyetler çalışılması gerekiyor, aksi haldeki görüntü milletimizin Parlamento`ya olan inancını, saygısını zedeler diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.


"ARTIK HÜKÜMLÜLER UÇAK VE DEMİR YOLU İLE TAŞINACAK"
Bakan Ergin, ifade, savunma yol yakalamalarında tutuklu ve hükümlülerin nakillerine son verecek uygulama başlattıklarını açıkladı. Ergin, nakillerde alternatif yöntemler oluşturma gayretlerinin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Bunlardan birisi hava yoludur. Sivil havacılık kuralları gereği silahlı kişiler uçaklara kabul edilmiyor. Ancak bizim silahlı korumalar eşliğinde yapacağımız sevklerde özel nakliye ve kargo uçakları kullanmamız gerekecek, buna dönük bir çalışmamız var. Ulaştırma Bakanlığımız ile de demir yollarında özel imalat vagonlarla taşınması konusunda bir takım çalışmalarımız olacak. Kısa sürede bu iki konuda netice alacağız. Bir de elektronik sistemlerle yol yakalamalarında şehirler arası savunma ve ifade alınmalarında hükümlü ve tutukluyu nakil yerine telekonferans yöntemi ile bunların ilgili hakim ve mahkeme ile yüz yüze getirilmesini sağlayacak sistemler devreye girdi." Bunları daha da geliştirecek düzenlemeler yapacaklarını anlatan Ergin, bütün bu tedbirlerin devreye girmesi ile günde yaklaşık 5 bin civarında hükümlü ve tutuklu naklinin minimuma ineceğini ve bunların önemli ölçüde çözüleceğini kaydetti.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, devam eden KCK davaları ile ilgili olarak sorulan soruya ise kovuşturma ve soruşturma aşamasındaki hiçbir dosya hakkında açıklama yapmanın doğru olmadığını, yargı kararlarının eleştirilebileceğini, ancak kovuşturma ve soruşturma evrelerinde bunların yapılmasının yanlış olduğunu belirtti.