Bakan Günay: Çalıntı Eser Olan Müzelerle İşbirliği Yapmıyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yurt dışında çalıntı eser bulunduran müzelerle işbirliği yapmadıklarını bildirdi.

Müzelerin isimlerini açıklamayan Günay, aldıkları kararın çalıntı eserlerin Türkiye’ye dönmesine katkı sağladığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2012 yılı bütçesinin görüşülmesine Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlandı. Komisyona bakanlığının çalışması hakkında sunum yapan Günay, yurt dışında bulunan tarihi eserlerin tekrar yerine getirilmesi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. ABD’den Herakles Heykeli’nin üst kısmının getirildiğini ve Antalya’da yerine konduğunu belirten Bakan Günay, Çorum’dan 95 yıl önce Almanya’ya götürülen ve bir daha gelmeyen Boğazköy Sfenksi’nin Türkiye’ye getirildiğini ve hafta sonu Çorum’da yerine konulacağını kaydetti.

"SÜLEYMANİYE CAMİİ DÜNYA MİRASI"
Dünya mirası aday listesine 9 eser alındığını belirten Bakan Günay, bunlardan Süleymaniye Camii ve külliyesinin Dünya Miras Listesi’ne alındığını kaydetti. Selimiye Camii’nin dünya miras listesine alınmasıyla birlikte, listede bulunan eser sayısı 10 yükseldi.


"ANADOLUDAKİ KÜTÜPHANELERİ ÖZEL İDARELERE DEVRETMEK İSTİYORUZ"
Anadolu`da bulunan kütüphaneleri özel idarelere devretmek istediklerini belirten Günay, "Kütüphanenin camıyla personeliyle Ankara’dan uğraşmak istemiyoruz." dedi.
Müze kütüphane konsepti uygulaması başlattıklarını aktaran Günay, bu çerçevede Ankara, Adana, Diyarbakır ve İstanbul’da müze kütüphane açıldığını aktardı.