Gizli tanık hayırlı: kandil`in atadığı Kck sorumlusu Dtp'lileri azarlıyordu

Diyarbakır'da devam eden Mardin KCK davasında önemli bir gelişme yaşandı.

Dosyanın gizli tanığı ‘Hayırlı’ nın mahkeme başkanına verdiği ifade duruşmada okundu. Gizli tanık Hayırlı, KCK’nın Mardin’e örgütün dağ kadrosundan sorumlular gönderdiğini belirterek, bu kişilerin eski PKK’lılardan oluştuğunu anlattı. Hayırlı, KCK sorumlusunun BDP İl Başkanı başta olmak üzere BDP’lileri defalarca azarladığını dile getirdi. Hayırlı, KCK’nın siyasi bir parti gibi örgütlendiğini, il ve ilçe sorumlusunun olduğunu belirterek, bu sorumluların Diyarbakır’da bulunan KCK sözcülerine bağlı olduğunu dile getirdi.
Mardin’de yaklaşık 1 yıl önce düzenlenen KCK operasyonundan sonra tutuklanan sanıklarla ilgili Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasını devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklardan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Mardin İl Başkanı İsa Durç, Kızıltepe Belediye Meclis Üyesi Musa Alkan, İl Genel Meclis Üyeleri Abdulkadir Aktaş, Nazım Kök, İHD Mardin Yöneticisi Abdulkadir Çurğatay, BDP Mardin Merkez İlçe Başkanı Ercan Güneş, kapatılan DTP il yöneticisi Ayşe Bozan, BDP yöneticileri Genco Akman ile Davut Bozan katıldı. Mahkeme başkanı, 17 Kasım’da mahkemece ifadesi alınan gizli tanıklarından ‘Hayırlı’nın ifadesini sanıkların yüzüne okudu. Mahkeme Başkanı, kod adı ‘Hayırlı’ olan gizli tanığın kimlik bilgilerinin mühürlü zarf içinde mahkemece muhafaza edildiğini belirtti.

"KCK İL SORUMLUSUNUN DTP’DE GÖSTERMELİK BİR GÖREVİ VARDI"
Kapatılan DTP’nin içinde aktif görev aldığı anlaşılan gizli tanık Hayırlı, KCK’nın 2007 yılında Mardin’de `Seyithan Yaka` isimli bir kişiyi sorumlu olarak atadığını belirtti. Hayırlı, “KCK adına görevliydi. DTP`de göstermelik basit bir görevi vardı. Yaka’nın DTP Mardin il ve ilçe başkanlarından daha üstün bir pozisyonu vardı. Düzenlenen toplantılarda KCK’dan gelen talimatları bize okuduktan sonra yırtıyordu. Bu notların DTP Genel Merkezi ile ilgisi yoktu. Kandil’deki Cemil Bayık ve Murat Karayılan imzalı notlardı. Talimat geldiğinde DTP il ve ilçe yönetimi sessiz kalırdı. Yani DTP ve sonrasında BDP kağıt üzerinde işleyiş görmekte olup emirler KCK adına gelmektedir.” dedi.

"KCK İL SORUMLUSU PKK’NIN DAĞ KADROSUNA BAĞLIYDI"
KCK’nın toplantılarını ‘Kent Meclisi’ adı altında yaptığını belirten gizli tanık, bu toplantılar öncesi KCK sorumlusunun talimatıyla bütün cep telefonlarının toplatılıp bir poşete konularak başka bir odada muhafaza edildiğini belirtti. Mardin ve Kızıltepe’de `Selim` kod adlı İsmail Berka adındaki KCK sorumlusunun Yaka’nın amiri konumunda bir gerilla olduğunu anlatan gizli tanık, “Bu yönetici çok sert mizaçlı biriydi. Seyithan Yaka KCK İl sorumlusuydu ama onun altında çalışıyordu. Hatta o dönem il başkanı olan Hilmi Öncü’yü birkaç kez azarlayarak yerine oturttu. Parti yöneticilerinin sakin davranma konusundaki tavırlarını uygun görmeyerek onları uyarıyordu, devamlı pratik eylemler talimatı veriyordu.” şeklinde konuştu.

"KIZILTEPE’DE EYLEMLER İÇİN TOPLANTI YAPILDI"
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2008 yılında yapılan `Mardin kent meclisi yapılanması` toplantısına kendisinin da katıldığını anlatan gizli tanık, şunları söyledi: “Toplantı Kızıltepe DTP İlçe binasında yapıldı. Toplantıyı Seyithan Yaka yönetiyordu. Gündem Kent Meclisi yapılanmasını oluşturmak ve pratiğe geçirmekti. Pratik kapsamında o ilde yapılacak olan tüm eylemler ve bu eylemlerin yönetilmesi, kimlerin katılacağı konusunda karar verilmesi ve bu eylemlerin nasıl organize edileceği konuşuluyordu.”

"KCK, DTP’YE GÜVENMİYORDU"
KCK sorumluluğunun daha sonra Seyithan Yaka’dan Hüseyin Arasan isimli bir kişiye verildiğini ileri süren gizli tanık, “Arasan’ın partide hiçbir görevi yoktu. Buna rağmen BDP`de toplantı yapıyordu. Kent meclisinin yürütmesini oluşturmak istedi. En az 30 kişiden oluşması gerekiyordu. 30 kişi aranıyordu. Bu 30 kişi bulunamadı. Oysa kent meclisi ile yasal olan Mardin BDP il yönetimi aynı olsaydı yüzlerce kişi vardı. Bu meclis BDP’den ayrı KCK adına çalışan bin meclistir." dedi.

"ÇATIŞMADA SAKATLANAN MİLİTAN, KCK’NIN MARDİN SEÇİMLERİNİ YÜRÜTMÜŞ"
Gizli tanık Hayırlı, yerel seçimlerin yaklaşmasıyla ile birlikte KCK toplantılarını Hüseyin Arasan ile Diyarbakır’dan gelen `doktor` kod adlı Mehmet Remzi Tanrıkulu`nun yaptığını anlattı. Hayırlı, ifadesini şöyle sürdürdü: "Remzi eski gerilladır, çatışmalardan dolayı hafif sakatlığı var. Bunlar KCK adına çalışır, parti ile ilgileri yoktur. Seçimden sonra Hüseyin Arasan Siirt’e atandı. Vartolu Abbas Sertkaya ile Giresunlu Laz olan Enver Demir Mardin’e gönderildi. Bunlardan sonra görevi Kenan Büyükbaş aldı. Daha sonra sırasıyla Adem Artıkboğa ve Ferit Yapsüre KCK sorumluluğunu yaptı. KCK sorumluları talimatları Diyarbakır’da olan KCK sözcülerinden alıyordu. Sözücüler ise emirleri dağdan alırdı. Kent meclisi toplantıları yapılmaya devam ediyor ve emirlerden sözcülerden hala alınıyor."