Tarihî Caminin Haziresi Bakımsızlıktan Yok Oluyor
Muğla`daki tarihî Şeyh Camisi`nin avlusunda İslâm âlimlerinin kabirlerinin bulunduğu hazire, belediye temizlik ekiplerince temizlenmesine rağmen, yerinden sökülen ve kırılan mezar taşları yeniden yapılmayı bekliyor.
Şeyh Mahallesi`ndeki Saatli Kule`nin yanında bulunan, 1565 yılında İslâm âlimi Şeyh Bedrettin tarafından yaptırılan caminin avlusunda, Şeyh Bedrettin ile 19. yüzyılın kadı ve müftülerin mezarlarının bulunduğu hazire, bakımsızlıktan adeta yok oluyor. Konun gündeme gelmesinin ardından belediye yetkililerince hazirenin çevresindeki otlar ve çöplerin temizliği yapıldı. Söz konusu hazire içerisindeki yerinden sökülen ve kırılan mezar taşlarının bakım, onarım ve restorasyonun yetki ve sorumluğunun Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğu belirtiliyor.
Muğla İl Müftülüğü yetkilileri, camii içerisinin temizliğinin kendilerinin, çevre temizliğinin ise belediye tarafından yürütüldüğü belirtildi. Muğla’daki birçok camiinin tescilli tarihî yapıtlar olduğunu dikkat çeken yetkililer, “Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün izni olmadan söz konusu alanlarda bir çivi bile çakılamıyor. Şeyh Camii avlusundaki İslam âlimlerinin kabirlerin bulunduğu hazire, bakım, onarım ve restorasyonun kurumumuzla hiçbir ilgisi yoktur. Muğla’daki birçok tescilli tarihî camilerimizin sıkıntılarını Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bildirmemize rağmen bugüne kadar bir çözüm yolu bulunmadı. Şeyh Camiiyle ilgili gerekli incelemeleri başlattık. Bu konuyu da Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ileteceğiz. ” dedi.
Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz ise İl Müftülüğü ve belediyenin temizliğinden sorumlu olduğunu kaydederek, “Camii avlusundaki kırılan ve yerinden sökülen mezar taşları başta olmak üzere sanatsal yapının gün yüzene çıkması noktasında sorumluk Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde aittir. Şeyh Camii tarih boyunca sadece ibadethane olarak kullanılmamış, bir irfan kaynağı da olmuştur. Muğla`nın yetiştirdiği ünlü Mevlevi şeyhi ve edebi şahsiyeti, ilk tahsilini bu camide görmüştür. Tarih boyunca nice insana irfan meclislerinin ışığını ulaştırmış olan Şeyh Camisi`nin etrafındaki mezarlarda da ilin kültürü için önemli insanlar medfundur.” şeklinde konuştu.
Caminin önündeki ve arkasındaki mezar taşlarında, sanat ve edebiyat tarihi için önemli metinler bulunduğunu altını çizen Namık Açıkgöz, “Böyle bir kabristanın, çok iyi bakıma ve korunmaya ihtiyacı vardır. Muhtelif zamanlarda ilgililere bu konu hatırlatıldığı halde ne yazık ki, gerekli ihtimam gösterilmemektedir. Buranın bir an önce yol tarafındaki duvarı yıkılıp mezar taşları düzenlenirse, hem ortaya bir güzellik çıkacaktır hem de gelip geçenler orada mezarların bulunduğunu görüp çöplerini atmayacaklardır." diye konuştu.
Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin de iki ay önce Muğla’ya gelerek inceleme yaptığını belirterek, “Mezar taşlarındaki isimler silindiği için doğru düzgün okunmuyor. Ayrıca birçoğunun yeri değiştirilmiş. Hangi mezarın kime ait olduğu bile belli değil, gelişi güzel dikilmesi de uygun olmaz. O yazıları okuyacak birini bulamadığımız için düzenleme şansı yapmamız çok zor. O yazıları biri okur, gerekli düzenlemeleri yaparak krokisi gönderilirse, bizde koruma kuruluna göndererek düzenleme yapılmasını isteriz. Temizliğinin dışında oraya bir şey yapmak mümkün değil. Şu an orasıyla Mezarlıklar Müdürlüğü ilgileniyor.” ifadelerini kullandı.
ŞEYH CAMİSİ
Ulemadan Şeyh Bedrettin tarafından 1565 yılında yaptırılan Şeyh Camisi, ilk olarak Menteşe Mütesellimi (Tanzimat öncesi vergi toplayan devlet memuru) Tavaslı Osman Ağa`nın eşi Ümmü Gülsüm Hatun tarafından 1831 yılında tamir ettirildi. Osman Ağa ayrıca camiye geniş vakıflar kurdurdu. İkinci onarım ise Şerif Efendi ile Ragıp Efendi tarafından 1896 yılında yaptırıldı. Bu tarihten sonra uzun yıllar hizmet veren cami, 20 Haziran 2007`de restore edilerek yeni bir görünüm kazandı.