``alaşehir`in Geleceği ve Jeotermal`` Konferansı

Alaşehir Belediyesi ve Alaşehir Sanayici ve İşadamları Derneği`nin ortaklaşa düzenlediği "Jeotermal Enerji Kaynakları ve Alaşehir`in Geleceği" konulu konferans Şehir Sineması`nda yapıldı.

Konferansta jeotermal enerjinin kullanımı, yararları, sanayiye katkısı ve seracılık konuları anlatıldı. Konferansa Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas OSB Müdürü Ziraat Mühendisi Arzu Sehim, Zorlu Enerji Yatırımlar Direktörü ve Jeotermal Proje Müdürü Jeoloji Mühendisi Osman Karabay, Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Edip Yılmazlı, Akça Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Ali Atlamaz, Pekdemir Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Pekdemir konuşmacı olarak katıldı.Vatandaşların ilgi gösterdiği konferansa Alaşehir Sanayici ve İşadamları Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi Sami Çeltikoğlu başkanlık etti. Açılış konuşmasını yapan Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, "Alaşehir olarak jeotermal enerjiyi yeni tanıyoruz. Dünyada fosil enerjinin bir gün bitebileceği düşünülüyor. Bütün dünya bu yüzden bir arayış içerisinde. Buna karşılık temiz, yenilenebilir bir enerji olan jeotermal enerji günümüzde hızla gelişmeye başladı. Biz, Alaşehir olarak jeotermal enerjinin tanınması öncesinde doğru yerde, doğru yola gitmek durumundayız" dedi

Çevre temizliği, sağlıklı bir enerji olan jeotermal için belediye olarak her türlü çalışmaya hazır olduklarını anlatan Karaçoban, şunları söyledi: "Jeotermal enerji ile insan istihdamı, bölgemizin gelir kaynağı olan üzüme alternatif bir gelir kaynağı olacaktır. Zaten belediye olarak iki tane jetermal kuyunun ihalesini yaptık, çalışmalar yakında başlayacak. Jeotermali Türkiye`de uyuyan bir dev olarak görüyoruz. Jeotermalle ilçemizin modern şehircilik anlayışına katkısı olumlu yönde olacağı için mutluyuz.Seracılık, ambalaj, lojistik alanlarda katkıları çok olacaktır." Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan da, Alaşehir ve çevresinde son iki yılda ondan fazla şirket sondaj çalışması yapmaya başladığını belirterek şunları söyledi: "Demek ki Alaşehir jeotermal açısından iyi bir kaynak. MTA tarafından açılan kuyuda da Türkiye`nin en sıcak suyu bulundu. Jeotermalin gelişmesiyle Alaşehir`de ıstma, seracılık,ambalaj ve enerji üretimi alanlarında yatırım yapılacağından dolayı istihdam artacaktır. Bu da Alaşehir`in sezonluk olan iş alanı 12 aya yayılabilecektir." Alaşehir`de GümrükMüdürlüğü olduğunu belirten Uslan, sözlerini şöyle sürdürdü: " Buradan yaklaşık yüz ülkeye ihracat yapılıyor. Bu da Alaşehir`in yatırım yapmaya müsait bir bölge olduğunu gösteriyor. Ben işadamlarını ve yatırımcıları Alaşehir`e davet ediyorum, çünkü ilçemiz gerçekten doğal kaynaklar olarak zengin bir ilçe. İhracat için her türlü imkanların ve kolaylıkların olduğu bir ilçe." Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas OSB Müdürü Ziraat Mühendisi Arzu Sehim de, jeotermal kaynak uygulamalarından Denizli Sera Organize Sanayi Bölgesi`ni örnek göstererek yapılan uygulamaları ve elde edilen başarıları anlattı. Zorlu Enerji Yatırımlar Direktörü ve Jeotermal Proje Müdürü Jeoloji Mühendisi Osman Karabay, Jeotermal Enerjinin Elektrik Üretimi ve Diğer Entegre Kullanımları, Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Jeoloji Mühendisi İsmail Edip Yılmazlı da Jeotermal Sahalarda PlanlamaÇalışmaları ve Uygulamaları konusunda bilgi verdi. Akça Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Ali Atlamaz; Bir Sanayici Gözünden Jeotermal Enerji Yatırımları ve Pekdemir Çiftliği, Yönetim Kurulu Başkanı Halil Pekdemir; Seracılıkta Jeotermal Enerji Kullanımı ve Yararlarını anlattı. Konferans sonunda katılımcılara plaket verildi.
Kaynak: İHA