Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov`un Pakistan Temasları

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, İslamabad`ta Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Seyid Yusuf Rıza Gilani ile ayrı ayrı görüştü.

Resmi temaslarda bulunmak için Pakistan`ın başkenti İslamabad`ta bulunan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov`un, Cumhurbaşkanı Zerdari ve Başbakan Gilani ile yaptığı görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması gibi konuların ele alındığı belirtildi.

Görüşmelerin ardından herhangi bir açıklama yapılmazken iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve Orta Asya pazarlarına daha fazla hakim kapsamında mutabakat zaptı imzalandı.

2010 ile 2011 yılları arası 43.5 milyon dolar olan Pakistan ile Türkmenistan arasındaki toplam ticaret hacminin, imzalanan ticaret anlaşması ile 46 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor. Anlaşma gereği, tarım, tekstil, tıbbi ve eczacılık ürünlerinin de karşılıklı ithal ve ihracatının önündeki engellerin müzakerelerle aşılması öngörülürken, iki ülke arasında gümrük, bankacılık ve eğitim alanlarında da düzenlemelerin gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

Öte yandan; Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov resmi temasları sonrası başkent İslamabad`ı kuşbakışı gören Shakar Parian tepesini gezdi.
Kaynak: İHA