(özel Haber) İşıkara ve Ercan`ın Değerlendirmeleri Ercişlileri Korkuttu

Van`ın Erciş ilçesinde depremin ardından devam eden artçı sarsıntılardan korkan vatandaşlar Ahmet Mete Işıkara ve Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof.

(özel Haber) İşıkara ve Ercan`ın Değerlendirmeleri Ercişlileri Korkuttu
Dr. Ahmet Ercan`ın değerlendirmeleri ile iyice korkmaya başladı. Her gün daha büyük bir deprem korkusu ile yaşayan vatandaşlar evlerin bahçesine kurdukları çadırlara soğuktan girmezken evde ise deprem korkusundan kalmıyorlar.

Erciş`te depremin adından ilçede bulunan tüm evlerde meydana gelen hasardan dolayı vatandaşların bir kısmı Kızılay tarafından ilçenin belli noktalarında kurulan Çadır kentlere geçerken, evini bırakmak istemeyen ve evi az hasarlı olan vatandaşlar, evleri ve bahçelerinde kurdukları çadırı arasında kaldı. Ahmet Mete Işıkara`nın 4 gün önce basına verdiği demeçte, "Van`daki depremde, ana şok 7.2 olduğu için 6.2 şiddetinde bir artçı şok olabilir. Büyük etki yapabilir" şeklinde kullandığı ifade ve TürkiyeJeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan`ın bugün verdiği demeçte, "Van`da tehlike bitmedi. Gerginlik boşalmadı daha. Van`da yeni bir deprem daha bekliyorum. 5.2 ve 5.4`ten daha büyük olabilir. İrkitik bir deprem olabilir. 6 büyüklüğünde bile olabilir" şeklindeki ifadeleri halkı korkutuyor.

Evinde az hasar olduğu halde artçı sarsıntılardan dolayı evinin bahçesinde kurduğu çadırda kalan Fesih Zengin, çocukların çadırda birbirlerine sarılarak ısınmaya çalıştığını belirterek, "Depremin gündüz saatinde olması bütün insanlar şanslı yoksa daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirdik. Deprem sırasında nice evler yıkıldı biz de ilk önce kendi çevremizdeki evlerimize akrabalarımıza baktık. Deprem uzmanlarının 6,2 şiddetinde deprem olacak diye söylentiler var. Bunu Ahmet Mete Işıkara kendisi de söyledi heran büyük artçı veya yeni fay hattından depremler beklenebilir dedi. Evlerimizde çatlaklar olduğundan dolayı evlerimize giremiyoruz. Hasar tespit çalışmaları tam olarak yağılmadığı için evlerimize girip giremeyeceğimiz konusunda tam olarak bilemiyoruz. Bize çadır verildi ama hava sıcaklığı gece eksi 10 derecenin altına kadar iniyor. Çadırlarımızda tüp ve diğer ihtiyaçlarımız yok alamıyoruz bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Korkudan bahçeye kurduğumuz çadıra giriyoruz ama hava sıcaklığı eksi 10 ile20 arasında soğuk oluyor. Geceleri birbirimize sarılarak ısınmaya çalışıyoruz" dedi.

Çadırda kardeşleri ile birlikte yaşayan Mehmet Zengin de, "Depremden dolayı evimize giremiyoruz. Çadırlara girdiğimizde çok soğuktur. Havalar çok soğuk evimizde elektrik yok, elektriğin bağlanmasını istiyoruz. Geceleri çok soğuk olduğu için aynı yatakta birbirimize sarılarak ısınmaya çalışıyoruz. Soğuktan kardeşim hastalandı, akşam doktora götürdük karnı çok ağrıyordu" şeklinde konuştu.

Artçı sarsıntılardan dolayı evleri ile çadır arasında kalan Kasım Yıldız ise, "Biz artçı depremler nedeni ile dışarı kendimizi atıyoruz. Hem ev çatlak giremiyoruz. Uzmanlar 6.2 üzerinde deprem olacağını söylüyorlar. Biz de korkup en ufak bir sarsıntıda kendimizi dışarı atıyoruz. 4 hastamız var, çadırlara da giremiyoruz. Çadırlar çok ince donma riski olduğundan dolayı giremiyoruz. Her artçı sarsıntıda dışarı kaçıyoruz daha erken kendimizi dışarı atalım diye balkonda konaklamaya çalışıyoruz. Hava durumuçok soğuk devlet yetkililerden yardım talep ediyoruz" diye konuştu.
Kaynak: İHA