Eroğlu, Harp Malulü Gaziler ve Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Heyetini Kabul Etti

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC`nin 28.

yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere adaya gelen Taner Uran başkanlığındaki Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği heyetini kabul etti

Cumhurbaşkanı Eroğlu kabulde yaptığı konuşmada, heyeti KKTC`de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gazilerin sayesinde oluşan coğrafyada kurulan Cumhuriyetin bugün 28 yaşında olduğunu, zaman ilerledikçe devletin temellerinin daha da sağlamlaştığını, kalıcılığının daha da güçlendiğini, bu nedenle Rum tarafına sık sık; "Bir anlaşmaya niyetiniz varsa gelin anlaşalım. Anlaşmaya niyetiniz yoksa geçen her yıl bu devletin kökleşmesi demektir" dediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, buna karşın Rumtarafının Avrupa Birliği üyesi olmak ve kurulan ortak cumhuriyeti işgal etmekten memnun göründüğünü ifade etti. Bu nedenle yıllardan beri devam eden müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının bütün iyi niyetine rağmen uzlaşmaya varılamadığını, buna karşın Rum tarafının Türk tarafını suçlamaya yeltenebildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu tavırla anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını söyledi.

1968`den bu yana devam eden görüşmeler sonucunda bir çok anlaşma metni ortaya çıkmasına karşın reddeden tarafın hep Rum tarafı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, artık dünyanın; Türk tarafının uzlaşma niyeti içerisinde olduğu, uzlaşmama için zamana oynayan tarafın Rum tarafı olduğu gerçeğini görmeye başladığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, o nedenle Ocak ayında yapılacak üçlü görüşmenin uzlaşmaya varılıp varılamayacağının aynası olacağını ve BM Genel Sekreteri`nin de gelinen şartlarda bir kararvermek durumunda kalacağını düşündüklerini belirtti.

Eroğlu, "Biz bugün artık cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Mühim olan; bu devlete sahip çıkmaktır, genç nesillere nereden nereye geldiğimizi anlatabilmektir. Bugüne kadar bunu yapma gayreti içinde olduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında özgürce yaşamayı tatmış bir halk olarak, bu özgürlüğe sahip çıktıkça müzakere masasında elimiz daha güçlü olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran ise yaptığı konuşmada; tasada, kederde ve mutlulukta Kıbrıs Türk halkının yanında olan şehit aileleri ve malul gaziler olarak, KKTC`nin 28. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye şehit aileleri ve malul gaziler olarak Kıbrıs Türkü`nün haklı davasının sonucu olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin yaşatılmasına çok büyük önem verdiklerine işaret eden Taner Uran, "Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının haklı davası sonucunda kurulmuştur ve şu anda da Kıbrıs Türk halkı bu devlet içerisinde huzur ve güven içerisinde yaşamaktadır" dedi.

Devam eden müzakereleri de yakından takip etmekte olduklarını ifade eden Uran, Türklük davasının hak ve menfaatlerini koruyacağı konusunda Cumhurbaşkanı Eroğlu`na güvenlerinin sonsuz olduğunu vurguladı.

Ziyarette KKTC Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan ve bazı yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.
Kaynak: İHA