Breivik, Kurbanların Yakınları İle Konuşmak İstedi, Hâkim İzin Vermedi

Norveç’in başkenti Oslo’da ve Utöya Adası’nda 77 kişinin hayatını yitirdiği katliamın faili Anders Behring Breivik bugün Oslo’da mahkeme karşısına çıkarıldı.

Geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan katliamın sorumlusu Breivik, çıktığı ilk açık duruşmasında saldırıları düzenlediğini kabul ettiğini, ancak suçlu olmadığını savundu. Soğukkanlı ve oldukça sakin olduğu belirtilen aşırı sağcı Brevik’in mahkemesi 16 Nisan’a ertelendi.

Mahkeme Breivik’in Ila Hapishanesi’ndeki gözaltı süresinin 12 hafta daha uzatılmasına da karar verdi, ancak şartları hafifletti. Buna göre Breivik, sekiz haftadan sonra ziyaretçi kabul edebilecek ve mektuplaşabilecek. Dört hafta sonra da gazete ve internet yasağı kaldırılacak.

Norveç medyasında yer alan haberlere göre kendisini ‘Norveç Direniş Hareketi`nin komutanı’ olarak tanıtan Breivik, mahkemede katliamı neden işlediğini anlatmak istedi. Ancak hâkim mahkemenin propaganda yeri olmadığını belirterek buna izin vermedi. Breivik salonda hazır bulunan saldırıların kurbanlarının yakınları ve saldırıdan kurtulanlarla da konuşmak istedi. Hâkim bu isteğini de geri çevirdi.

Yurtiçi ve yurt dışından yaklaşık 180 gazeteci mahkemeyi takip etmek için salonda toplandı. Fakat duruşma başlamadan medya mensupları dışarı çıkarıldı; fotoğraf ve görüntü almalarına müsaade edilmedi.