İshakpaşa Sarayı`nda `ağrı Dağı Efsanesi` Operası

Ağrı`nın Doğubeyazıt ilçesinde her sene geleneksel olarak düzenlenen Ağrı Dağı Efsanesi Festivali kapsamında Yaşar Kemal`in aynı adlı romanından uyarlanan opera, tarihi İshakpaşa Sarayı`nda sahnelendi.

İshakpaşa Sarayı`nda `ağrı Dağı Efsanesi` Operası
Yönetmen ve orkestra şefi Çetin Işıközlü yönetiminde Ankara ve İstanbul Devlet Operası sanatçılarının rol aldığı bu yılki opera orkestrasız sahnelenirken, sadece piyano ve yan flüt kullanıldı. Kostümsüz sahneye çıkan oyuncular, havanın soğuk olması sebebiyle elektrikli ısıtıcılar yardımıyla ısınmaya çalıştı.

Konsere; Kültür ve Turizm Bakanı Etruğrul Günay, AK Parti Ağrı Milletvekilleri Mehmet Kerim Yıldız, Ekrem Çelebi, Fatma Salman Kotan, Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, Doğubeyazıt Kaymakamı Hüseyin Yılmaz ve kurum müdürleri katıldı

Konserin kapanış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Dışardan bakanlar, uluslararası eleştirmenler olsa şimdi, `Bu Türkler ve Kürtler ne kadar opera meraklısıdır` diye bizi ayakta alkışlarlar. Aslında biz bütün bu güzellikleri elbette çok seviyoruz. Topraklarımızda türküler söylensin, ağıtlar yakılmasın artık. Bunun için uğraşıyoruz. Elinizde dağıtılan metinleri okudunuz mu bilmiyorum. Operanın dili biraz bizim aydınların diline benzer. Güzel şeyler söylemek isterler ama biraz zoranlaşılırlar. Bizim aydınlar da böyle konuşurlar. Metni okuyunca çok güzel bir aşk hikayesi, güzel bir yiğitlik destanı olduğunu bileceksiniz. Yaşar Kemal`in o güzelim Ağrı Dağı Efsanesi`nin en güzel anlatılacağı mekanlardan bir tanesi elbette bu saraydır. İshakpaşa Sarayı inşallah önümüzdeki yıllarda bu restorasyon çalışması ile tamamen bitmiş olacak. Daha güzel koşullarda belki daha kapsamlı bir opera sanat festivali yapılabilir. Ben çok teşekkür ediyorum arkadaşların bu güzel çalışmalarına. İstiyoruz kitoprağımızda sanat gösterileri olsun, şenlikler olsun, barış olsun, bayram olsun, kardeşlik olsun. Eğer bölgemizde barış olursa inanın ki bütün kalbimle söylüyorum, bu güzellikleri bütün bu toprakların her yerinde görebilirsiniz. Biz istiyoruz ki, bu topraklarda bir tek ses yok olmasın, bir tek seda yok olmasın, bir tek dal kırılmasın, bir tek çiçek solmasın, bir tek renk solmasın. Bunun bir tek şartı var. Atatürk`ün yıllar önce söylediği gibi, `Yurtta barış, dünyada barış.` Buna ihtiyacımız var"ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA