`türk Pa`, Kırgızistan`daki Seçimlerle İlgili Nihai Görüşünü Açıkladı

Uluslar arası gözlemci olarak Kırgızistan`da bulunan Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRK PA), seçimlerin bağımsız, şeffaf ve adil bir ortamda yapıldığını açıkladı.

30 Ekim 2011 tarihinde Kırgızistan`da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine gözlemcilik yapan Türk Dili Konuşan Ülkelerin Parlamenter Asamblesi (TÜRK PA) başkent Bişkek`te düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarına dair nihai görüşünü açıkladı. TÜRK PA üyesi Nevcat Pakdil, Merkezi Seçim Kurulu`nun seçimler için gerekli çalışmaları yaparak vatandaşların anayasa hakları olan seçme ve seçilme haklarını özgür kullanmaları için gereken ortamı sağladıklarını ifade etti. Pakdil ayrıca "Medyavatandaşlara adayların siyasi görüşleri ile ilgili dolgun ve çeşitli bilgiler vermiştir" dedi

Seçimlerin demokratik bir ortamda geçtiğini vurgulayan TÜRK PA üyesi ve İstanbul Milletvekili Atila Kaya basın toplantısından sonra yaptığı açıklamasında, "Yüzde 60`ın üzerinde seçmen kitlesi vardı bu fena bir rakam değil. Şimdi gelişmiş diye nitelendirilen ülkelere baktığımızda özellikle İskandinav ülkelerinde daha düşük seçmen katılımın olduğunu dikkate aldığımızda hiçte fena bir rakam değil. Sonucu önceden belirlenmiş seçimleri dikkate aldığımızda yüzde 90-95 oy oranları ile düzenlenen seçimleridikkate alırsak ilki gerçekleştirilmesi bakımından Kırgızistan seçimleri son derece önemlidir" dedi.

Seçimler esnasında seçmen listesinde ismi bulunmayan seçmenler gibi bir takım sıkıntılarında yaşandığını belirten gözlemci heyet bu tür problemlerin oranları etkileyebilecek kadar önem arz etmediğini ifade etti.

TÜRK PA gözlemci heyetinin yanı sıra AGİT ve benzeri bağımsız kurum ve kuruluşlarının gözlemci heyetlerinin de bulunduğu seçim sürecinin demokratik ve şeffaf geçtiği bildirildi.
Kaynak: İHA