Ah Tabur Gölü’nün Hazin Hikayesi

Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli milli parklarından birisi olan ‘Artabel Tabiat Parkı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Ah Tabur Gölü’nün Hazin Hikayesi
Vali Yardımcısı Cahit Karatepe ile birlikte kulüp üyesi 18 sporcu, araçlarla Gülaçar köyü, Esentepe mahallesi yaylasına kadar giderken, buradan yürüyüşe başladılar. Parkur başlangıcındaki derede meydana gelen don olayları nedeniyle bir süre burada buz ve su fotoğraf çeken sporcular daha sonra zaman zaman dik ve tipi altında tırmanışlar gerçekleştirerek Adalı Göl’e ulaştı. Burada öğlen yemeğini yiyen sporcular daha sonra çakıllı bölgeden Ah Tabur Gölü’ne geçtiler

Tamamen buzla kaplanmış gölde hatıra fotoğrafı çektiren sporcular daha sonra Küçük Göl’e inerek buradan yürüyüşün başladığı ilk noktaya ulaştılar. GÜDAK Kulüp Başkanı Mustafa Akbulut, Artabel Bölgesi’ne bu mevsimde hiç yürüyüş düzenlemediklerini belirterek bünyesinde barındırdığı çok sayıdaki krater gölü ve doğal yapısı ile bilinen bölgenin üst kısımlarının karla kaplı olduğunu söyledi.Cumhuriyetin kuruluşunun 88. yıldönümü nedeniyle yürüyüşün adını “Cumhuriyet Yürüyüşü” olarak koyduklarını kaydeden Akbulut, yaklaşık 5 saat süren 10 kilometrelik parkuru zaman zaman tipi altında, zaman zaman da güneşli havada kat ettiklerini ifade etti.Yürüyüşte kendilerini en çok etkileyen olaylardan birisinin Ah Tabur gölü olduğunu dile getiren Akbulut, gölün hikayesini şöyle anlattı: “Gümüşhane bölgesinin Rus işgali sırasında tarafından işgal edilmesinin ardından, işgale karşı devletin gönderdiği bir tabur asker gece yürüyüşü sırasında bu gölün üst kısmından geçerken hepsi yamaçtan düşerek boğulur. Sabah olduğunda tabur komutanı olayı duyar ve bölgeye gelir. Gördüğü manzara gölün yüzündeki asker sapkalarıdır. Ah tabur ah tabur diyerek ağlar. Bölgenin adı da Ah tabur olarak kalır. Son dönemde bazı vatandaşlar gölün üst kısmında hala şehit mezarlıklarının bulunduğunu da rivayet ettiler.”
Kaynak: İHA