70 Kişinin Bir Yılda Dokuduğu Yeni Kabe Örtüsü, Törenle Benişeybe Kabilesine Teslim Edildi

Kabe-i muazzamanın 70 kişilik bir özel ekip tarafından işlenen yeni örtüsü, arefe günü örtülmek üzere Benişeybe Kabilesi`nin önde gelen isimlerine törenle teslim edildi.

70 Kişinin Bir Yılda Dokuduğu Yeni Kabe Örtüsü, Törenle Benişeybe Kabilesine Teslim Edildi
Kisve fabrikasında bir yıl boyunca çalışan özel ekip 550 kilo ipek, 120 kilo altın ile kaplanmış tel kullanarak örtüyü 16 parça halinde üretti. Örtünün devir teslim törenine Türkiye`yi temsilen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr Ekrem Keleş de katıldı.

Kisve fabriksında erkek sanatkarlar bir yıl boyunca büyük bir sabır ve titizlikle çalıştı. Yemen Meliki Himyer tarafından cahiliye döneminden beri Kabe`ye örtü konuluyor. Önceleri Türkiye, Mısır ve Hindistan`da dokunan Kabe örtüsü Suud Hükümeti tarafından Mekke`deki özel atölyede hazırlatılıyor. Otomatik makinalarda önce pamuktan örtünün altına konulan ince bir astar dokunuyor. Daha sonra siyah renkli kendinden Allah lafzı bulunan desenleri ile ana örtü dokunuyor.

Altın ile kaplanmış tellerle ayet-i kerimeler dokunuyor. Telkari ustalığını büyük bir titizlikle uygulayan ustalar, bayramdan sonra yeniden çalışmaya başlayıp gelecek yılın örtüsünü hazırlayacak.

Arefe günü değiştirilecek yeni örtü için kisve fabrikasında teslim töreni yapıldı. Benişeybe Kabilesi`ne teslim edilen örtü için düzenlenen törene Hac bakan yardımcısı, Harem İşleri Yönetimi Başkanı, Mekke`de bulunan askeri ve sivil yüksek rutbeli idari erkan ve İslam ülkeleri temsilcileri de katıldı.

Türkiye Hac İdaresi Başkanı ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş de törende hazır bulundu. Yeni kabe örtüsü eskisi altta kalacak şekilde 4 parça halinde 40 dakikalık bir çalışma ile değiştiriliyor. Eski örtü ise kral tarafından çeşitli vesilelerle kutsal topraklara gelen devlet adamlarına parçalar halinde hediye ediliyor. Mekke`deki atölyede aynı zamanda Kabe`nin anahtarının saklandığı özel kılıflar da dokunuyor. Kabe`nin anahtarı Beni Şeybe kabilesine özel kılıfında teslim ediliyor.Kabe`nin iç mekanına da 3 yılda bir yeşil-beyaz Allah lafızları işlenmiş özel bir örtü konuluyor.

Kisve fabrikasında Peygamber Efendimiz`in kabrinin örtüleri de hazırlanıyor

Kaynak: İHA