Mardin Valiliği, Bilge Köyüyle İlgili İddiayı Yalanladı

Mardin’in Bilge köyünde AB tarafından hayata geçirilen projede yolsuzluk yapıldığı iddiaları, Vali Turhan Ayvaz tarafından yalanlandı.


Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) tarafından finanse edilen ve Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyü İlköğretim Okulu tarafından yürütülen `Bilge`nin Bilgilileri Kardeş Okullarıyla` adlı projede yolsuzluk yapıldığı iddia edildi. Basında yer alan iddiayla ilgili açıklama yapan Vali Turhan Ayvaz, “Haberin içeriği, tamamen asılsız iddialardan oluşmaktadır.” dedi.

Haberde ismi geçen danışman şirketin projede taraf olmadığını ve sözleşmede isminin geçmediğini ifade eden Ayvaz açıklamasında şunlara yer verdi: “MFİB tarafından finanse edilen ve Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında Mardin/Mazıdağı Bilge Köyü İ.Ö.O. tarafından yürütülen `Bilge`nin Bilgilileri Kardeş Okullarıyla` adlı projede, danışman şirketi, projede herhangi bir taraf değildir. Hibe sözleşmelerinde isimleri geçmemekte, projede yasal bir sorumlulukları veya yetkileri bulunmamaktadır. Danışman şirketin bir kurumla birlikte yaptığı faaliyetlerin de projeyle bir ilgisi bulunmamaktadır. Projenin yürütülmesinden ve tüm faaliyetlerden, proje koordinatörü olan okul müdürü Nesim Sürer sorumludur. Proje, MFİB ile yapılan sözleşme hükümleri doğrultusunda usulüne uygun yürütülmektedir. Proje, Merkezi Finans ve İhale Birimi, MEB ve Bölge İzleme Ekibi tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Projenin bütçesi, 78 bin 029 eurodur.”

BAKANLIK ÖNCEDEN UYARMIŞ
Açıklamada, haberin kaynağı olan danışman şirket ile ilgili olarak 10 Mayıs`ta Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği yetkili izleme uzmanının Bilge köyüne yaptığı ilk izleme ziyareti sonrası düzenlediği izleme raporunda, “Projenin hazırlanması ve sözleşme makamına sunulması aşamasında Bilge Köyü İlköğretim Okulu proje çalışmalarına danışmanlık desteği sunan danışman şirketi temsilcisinin proje faaliyetlerini yönlendirmeye çalıştığı izlenimi edinilmiştir. Tüm proje faaliyetlerinin program hedefleri çerçevesinde, hibe sözleşmesine uygun olarak proje koordinatörü ve ekibi tarafından yürütülmesi gerektiği ve elde edilen tüm sonuçlardan sadece proje yasal temsilcisinin sorumlu olacağı proje koordinatörüne ekibimizce hatırlatılmıştır.” denildi.
Açıklamada ayrıca “29 Temmuz 2011 tarihinde gerçekleşen ara izleme ziyaretinde ise izleme uzmanı, izleme raporunda danışman firma ile ilgili şunları belirtmiştir: `Proje Koordinatörü ve yasal temsilci Nesim Sürer’in, proje faaliyetlerini yönlendirmeye çalışan danışmanlık firması ile ilişkilerini kesmesi, faaliyetlerin hedeflere uygun yürütülebilmesi açısından olumlu sonuçlar vermiştir.` Ayrıca MFİB yetkilileri de, danışman şirketin şikayeti üzerine, 28 Temmuz 2011 tarihinde projeyi denetlemek üzere söz konusu projenin yürütüldüğü Bilge köyüne bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Projenin yürütülmesinde herhangi bir usulsüzlük tespit edilmediği gibi, proje, zor şartlar altında başarıyla yürütüldüğü için, proje koordinatörü Nesim Sürer’e, MFİB yetkililerince teşekkür edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.


Açıklamada bakanlık ve MFİB yetkililerinin projeyle ilgili yaptıkları değerlendirmelerde, temsilci olan Bilge Köyü İlköğretim Okulu’nun danışmanlık firması ile ilişkilerini kesmesinin, projenin sağlıklı yürütülmesini sağladığı belirtildi.