Erdoğan: İsrail, Türkiye Gibi Bir Dostunu Kaybederek Yalnızlığı Tercih Etmiştir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Panettan’nın İsrail’in bölgesinde yalnızlaştığı yönündeki açıklamasının çok doğru olduğunu ifade etti.

Erdoğan: İsrail, Türkiye Gibi Bir Dostunu Kaybederek Yalnızlığı Tercih Etmiştir
İsrail’in Türkiye gibi bir dostunu kaybederek bölgede yalnızlığı tercih ettiğini belirten Erdoğan, İsrail yönetiminin kendi içindeki sıkıntılarının İsrail halkına zarar verdiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ziyareti hakkında bilgi veren Erdoğa,n basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapladı. Gazetecilerin NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in, “Türkiye ile anlık istihbarat paylaşımı yapabiliriz.” şeklindeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Erdoğan. “Zaten NATO üyesi olarak NATO’yla bu tür özelikle anlık istihbarat paylaşımı gibi çalışmalarımız gerek NATO gerek ABD ile devam ediyor. Bunda sonraki süreçte de sayın Obama ile yaptığımız son görüşmede de ‘bundan taviz yok, kararlı şekilde devam edecektir’ mutabakatını kendileri ile sağ olsun sağladık. Yine Rasmussen’in açıklamalarını okudunuz. Bunlar aynı kararlılıkla devam edecektir. Akdeniz’de bizimle mutabakatını gördünüz. Bir mutabakat halinde de oradaki çalışmalarımız aynen devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Sorunun Türkiye-İsrail ve Türkiye-Güney Kıbrıs sorunu olduğunu aktaran Erdoğan, “Çünkü burada Güney Kıbrıs yanış hareket içindedir. Bu müzakere sürecini adeta sabote eden bir süreçtir. Burada İsrail’i seçmesi ayrı bir sabote sürecidir. Yanına farklı güçleri almak için attığı bir adımdır.” dedi.
Erdoğan, bir gazetecinin “Amerikan Savunma Bakanı Leon Panetta, İsrail’in bölgede yalnızlaştığını kaydetti. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz” şeklindeki sorusuna da, “Her şeyden önce Türkiye gibi bir dostunu kaybetmek suretiyle İsrail bölgede yalnızlığı tercih etmiştir. İsrail halkı değil, mevcut yönetimi böyle bir yanlış içine düşmüştür. Bizim bu noktadaki açıklamalarımız asla İsrail halkına yönelik değildir. Hele hele ülkemdeki Musevi vatandaşlarıma yönelik hiç değildir. Bunların muhatabı tamamiyle İsrail yönetimidir. İsrail yönetimi kendi içindeki sıkıntılarını, kendi içindeki çatışmasını ne yazık ki İsrail’e bir bedel olarak ödetme durumuyla İsrail’i karşı karşıya bırakmıştır. Amerikan bakanın yaptığı açıklama isabetlidir.” cevabını verdi.
Başbakan Erdoğan’a ziyaretinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 125 iş adamı ve çok sayıda gazeteci eşlik ediyor.
Öte yandan Başbakan Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti ziyaretine eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan’ı da beraberinde götürdü.