Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet Van`ı Erciş`i Kucaklayan Bir Anlayıştır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van depremi nedeniyle Cumhuriyet Bayramı törenlerinin Türkiye genelinde iptal edilmesine tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet Van`ı Erciş`i Kucaklayan Bir Anlayıştır
Cumhuriyet’in kimsesizlerin kimsesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Atatürk, `Cumhuriyet kimsesizlere, yurttaşlara sahip çıkmaktır` der. Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesi ise Cumhuriyet Van`ı Erciş`i kucaklayan bir anlayış demektir. Onun için Cumhuriyet yasaklanamaz, etkinlikler yasaklanamaz." dedi.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin 88. Kuruluş yıldönümü nedeniyle "Cumhuriyet Yürüyüşüne" katılmak üzere geldiği Eskişehir`de partisinin il binasında vatandaşlara seslendi. Cumhuriyet, şehitlerimizin arkasından gidip onların yaktığı meşaleyi yüreğimizde taşımak demektir. Cumhuriyet insan olmak demektir." diyen Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesine tepki gösterdi. Resmigeçitleri iptal etmekle, okullarda etkinlikleri iptal etmekle Cumhuriyetin kutlanamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Çocuklarımız okullarda şiir okuyacaktı. Okullarda da yasaklayacaklarmış. O çocuklarımızın babaları ve anneleri yürüyecek."
ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet bayramı törenlerinin bir genelge ile iptal edilmesinin iktidarın bir ayıbı olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, "Okullarda istedikleri kadar Cumhuriyet törenlerini kutlamayın diye genelgeler yayınlayın. O genelgeler bu iktidarın ayıbıdır. O ayıbın dersini de her yurttaşımızın vermesini isterim. Buradan soruyorum: Cumhuriyet törenlerini yasakladınız. Efendim şenlikler, bayramlar olmasın. Peki, sizin o zaman düğünde dernekte ne işiniz var? Bir şey daha var." diye konuştu.

Cumhuriyetin Van`ı Erciş`i kucaklayan bir anlaşış olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, " Mustafa Kemal`in güzel bir cümlesi daha var. `Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyetin yurttaşlara sahip çıkmaktır` der. Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesi ise o zaman Cumhuriyet Van`ı Erciş`i kucaklayan bir anlayış demektir. Onun için Cumhuriyet yasaklanamaz, etkinlikler yasaklanamaz. Bunu yasaklayanları kınıyorum." ifadesini kulandı.

Kılıçdaroğlu, daha sonra Cumhuriyetin 88. Kuruluş yıldönümü nedeniyle siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen "Cumhuriyet Yürüyüşe" katıldı. Kılıçdaroğlu, partideki açıklamasının ardından Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Eskişehir Milletvekilleri Süheyl Batum, Kazım Kurt, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve beraberindekiler ile beraber il binasından yürüyerek Atatürk Caddesi Porsuk Çayı girişine geldi. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra buradan vatandaşlarla birlikte Hamam Yolu Caddesine kadar yürüdü. Kılıçdaroğlu, yürüyüş sırasında elindeki Türk bayrağını sık sık salladı, Onuncu Yıl Marşını okudu. Grup yürüyüş sırasında, "Türkiye laiktir laik kalacak", "Tam bağımsız Türkiye", "Vur vur inlesin Recep Tayyip dinlesin" şeklinde slogan attı. Yürüyüş başladıktan bir süre sonra ise yürüyüşe ara verilerek şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşının okunmaması ise dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, yürüyüş sonunda Başkan Büyükerşen`in davetlisi olarak Eskişehir`in meşhur yemeklerinden Çiğbörek yedi.