Bergama`da Zeytin Ağaçlarını Kurutan Hastalık Tespit Edildi

İzmir’in Bergama ilçesindeki zeytin ağaçlarında görülen kurumayı araştırmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü`nde görevli bir heyet inceleme yaptı.

Bergama`da Zeytin Ağaçlarını Kurutan Hastalık Tespit Edildi
Bergama Ticaret Odası (BERTO)`nın daveti üzerine gelen heyetin yaptığı toplatıya Dr. Nurhan Varol, Halil Topuz ve Serkan Kaptan’ın yanısıra BERTO Genel Sekreteri Gülay Koç, Yönetim Kurulu Danışmanı Saffet Dündar ve Bozköy Köyü Muhtarı Hüseyin Duymaz katıldı. Daha sonra Bozköy ve Karahıdırlı köyleriyle ve Zeytindağ’daki kuruyan ağaçlar incelendi.

Zeytincilik Araştırma Enstitüsü görevlisi Topuz, yaptığı açıklamada, "Kurumanın kaynağının, `verticillium dahliae (solgunluk)` olduğunu tespit ettik. Genellikle zeytin bahçelerinde önceden ekili ürünle hastalığın ilişkisi vardır. Verticillium solgunluğu, özellikle geçmişte pamuk ve sebze gibi ürünlerin yetiştirildiği zeytinliklerde yüksek oranda görülür. Toprak işleme ve sulama şeklinin, hastalığın seyri üzerinde etkisi büyüktür. Çok yaygın olmamakla birlikte incelenen ağaçların bir kısmında dal kurutan böceğine rastlanmıştır." dedi.

Heyet, Karahıdırlı köyündeki zeytin ağacı sahiplerine, verticillium solgunluğu ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi. Halil Topuz, mücadelede solarizasyon uygulamasının etkili olduğunu belirterek, “En uygun dönem, sıcaklığın en yüksek olduğu temmuz ve ağustos aylarıdır. Uygulamadan önce ağaçların taç kısmı, ışığı geçirecek şekilde budanmalıdır. Daha sonra yeterli miktarda sulanıp toprak iyice doyurulduktan sonra ince ve şeffaf bir naylon örtüyle ağaç çevresindeki toprak yüzeyi kaplanmalıdır. Naylon örtü, 8-10 hafta kapalı kaldıktan sonra kaldırılmadır.’’ şeklinde konuştu. Enstitü görevlileri, elde ettikleri bulguları rapor halinde BERTO`ya sunacaklarını belirtti.