Ato Başkanı Gizer: Ab Üyelik Sürecindeki Krizler Mutlaka Aşılmalı

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan `Türkiye 2012 İlerleme Raporu’ndaki olumsuzlukların, üyelik konusundaki beklentileri karamsarlığa sürüklemesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ato Başkanı Gizer: Ab Üyelik Sürecindeki Krizler Mutlaka Aşılmalı

Türkiye’nin, AB üyeliği konusundaki girişimlerin kesintisiz ve ısrarlı bir şekilde sürmesi, böylelikle de AB hedefinden uzaklaşılmaması gerektiğini belirten Gizer, Avrupa Birliği ülkelerinin Kıbrıs konusundaki dayatmalarının müzakere sürecine etkilerinin aşılması konusunda da girişimlerde bulunulmasını istedi.
Başkan Ali Gizer, başlangıçta Türk toplumunun büyük bölümünü coşkuyla heyecanlandıran Avrupa Birliği`ne katılım konusundaki girişimlerin, son yıllarda ağır aksak giden bir seyir izlediğini, geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye 2012 İlerleme Raporu’nun da sürecin hızlanmasına yönelik umut vermediğini kaydetti. Müzakere sürecinin başladığı 2005 yılından bu yana çoğu AB`den, bir bölümü ise Türkiye`den kaynaklanan sorunlar nedeniyle ivmesini yitiren tam üyelik konusundaki görüşmelerin yeniden canlandırılması ve fasılların hızlandırılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan ATO Başkanı Ali Gizer, raporla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Açıklanan İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi’nin, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecini hızlandıracak bir vizyon içermediğini görmekten dolayı üzüntülüyüz. Türkiye, böylelikle Avrupa Birliği konusunda maalesef bir kaosun içerisine sürüklenmek istenmektedir. Üyelik konusunda ne önemli bir yol alabiliyor, ne de geri adım atabiliyoruz. Bizimle aynı tarihlerde müzakerelere başlayan Hırvatistan 2013 yılında AB’ye tam üye olacak. Bu yılki İlerleme Raporu’nda, yargının işleyişi, bireysel özgürlükler, medeni ve siyasal haklar, kadın hakları, ifade ve basın özgürlüğü, seçim sistemi, kamu ihaleleri, sosyal politikalar, düzenleyici kurumların bağımsızlığı ve devlet yardımları gibi çeşitli konularda önemli eksikliklere dikkat çekilmektedir. İlerleme Raporu, Türkiye’yi insan hakları ve Kıbrıs sorununa ilişkin eleştirirken, yeni anayasa reformu çalışmaları ve ordu üzerinde sivil denetimin artırılması nedeniyle de övmektedir.”

"RAPORDAKİ EN BÜYÜK HANDİKAP KIBRIS KONUSUNDA"
Rapordaki en büyük handikabı, Kıbrıs konusunun oluşturduğunu ifade eden Gizer, bu konuda Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin beklentilerini yerine getirmediği açık bir dil ile vurgulandığını, AB’nin Kıbrıs konusundaki Yunan ve Rum beklentilerine göre oluşturduğu tutumunu aynen sürdürdüğü, adadaki Türk kesiminin mağduriyetini görmezden geldiğine dikkat çekti.

ATO Başkanı Gizer, Avrupa Birliği’nin, AB üyelik sürecindeki diğer ülkelere vize gibi konularda sağladığı kolaylıkları Türkiye için de ayrımsız bir şekilde uygulamaya koyması gerektiğini de belirtti.
AB’nin önemli bir ticari ortağı olan Türkiye’nin, toplam dış ticaretinin yüzde 42`lik bölümünün AB ülkelerine gerçekleştirildiğini hatırlatan Gizer, Türkiye`nin AB`nin üçüncü ülkelerle yapmakta olduğu serbest ticaret anlaşmaları sürecinde masada olmamasından kaynaklanan mağduriyetini giderecek önlemler alması gerektiğini vurguladı.