Pak-türk Okulları İslamabad Kız Lisesi’nin Temeli Törenle Atıldı

Pakistan’da faaliyet gösteren Türk okullarına yeni bir halka daha eklendi.

Pak-türk Okulları İslamabad Kız Lisesi’nin Temeli Törenle Atıldı
Pak-Türk Okulları İslamabad Kız Lisesi’nin temeli törenle atıldı.


Törene Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Pakistan Senato Başkanvekili Can Muhammed Cemali, Türkiye İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan, Pakistanlı yerel yetkililer, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.


Açılış konuşmasını yapan Pak-Türk Okulları Genel Müdürü Ünal Toşur, Pakistan halkının büyük ilgi gösterdiği okulların amacına dikkat çekti. Toşur, “İlmin ve fennin ışığında Pakistan halkının kültür bütünlüğü içinde nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Pak-Türk eğitim kurumları olarak değişimleri doğru algılayan milli ve manevi değerlerden taviz vermeden tüm yönleriyle modern dünyanın etkin üyesi gençler yetiştirmeye çalışıyoruz.” dedi.


Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ise konuşmasında Pakistan - Türkiye dostluğunun tarihinin Kurtuluş Savaşı’na dayandığını hatırlattı. Öksüzkaya, “Tarihi dostluğumuzun gereği olarak geçen yıl yaşanan sel felaketinde Türk halkı çoluk çocuk yardıma koştu. Dostluğumuz dilde değil gönüldedir. Bu okullardan mezun olan gençlerin üniversite eğitimlerini Türkiye’de devam ettirmelerini istiyoruz.” dedi.


Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’de yaptığı konuşmada eğitim kurumlarına yapılan yardımın önemini vurguladı. Pakistan gençliğine Muhammed İkbal gibi bir alimin açtığı yoldan yürümelerini tavsiye etti.


Pakistan Senato Başkanvekili Can Muhammed Cemali ise Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı ekonomik gelişime övdü. Pak-Türk okullarının özellikle Belucistan bölgesinde daha çok açılmasını istedi.


Konuşmaların ardından Pak-Türk Okulları İslamabad Kız Lisesinin temel atma töreni gerçekleştirildi. 41 derslik 6 laboratuvar bin 200 öğrenci kapasiteli lise, 12 bin metrekarelik alana kurulacak. Kampüs içinde ayrıca 80 öğrencilik kız öğrenci yurdu da yapılacak.
Pakistan’da halen 7 ayrı şehirde kurulan 18 okulda yaklaşık 6 bin öğrenci Türk okullarında eğitim görüyor. İlk olarak Kayserili işadamlarının açtığı Pak-Türk okullarına son yıllarda Pakistanlı işadamları da büyük destek veriyor.