Çankırı Sulu Tarıma Geçiyor

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı'ya yapılması planlanan baraj ve göletlerle birlikte 138 bin dönüm arazide sulu tarım yapılmaya başlanacağını açıkladı.

Çankırı Sulu Tarıma Geçiyor
Vali Vahdettin Özcan, baraj ve göletlerin il tarımına katkı sağlayacağını belirterek, bunun etkisinin önümüzdeki zamanlarda görüleceğini belirtti. Sulama amacıyla Çankırı'ya yapılacak olan Koyunbaba ve Hamzalı Barajları hakkında bilgi veren Özcan, "Koyunbaba Barajı yaklaşık 30 milyona malolacak bir baraj. Barajın tamamlanmasının ardından yaklaşık 22 bin dönüm arazimiz sulanabilir konuma gelecek. Hamzalı barajı ise yaklaşık 90 milyona malolacak. Bu barajın tamamlanmasının ardından 96 bin hektar alanımız sulanabilir konuma gelecek. Bu iki baraj toplamda 118 bin dönüm alanın sulanmasını sağlayacak. Bu sulu tarımın gelişmesi açısından çok önemli" dedi.

Barajların yanında Şabanözü, Yapraklı, Çerkeş, Orta ve Kurşunlu ilçelerine yapılacak 4 göletin de ilin tarım potansiyelinde önemli bir sıçrama oluşturacağını ifade eden Özcan, göletlerin yaklaşık 20 bin dönüm arazinin sulanmasını sağlayacağını belirtti. Sulu tarımın yaygınlaşması ile birlikte tarımda çeşitliliğin artacağını kaydeden Özcan, ''Bölgemizde sulu tarım kısıtlı yerlerde yapılıyor. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde genelde pirinç, kavun ve kısmen de şeker pancarı üretimi yapılıyor. Ürün çeşitliliğimiz az. Sulu tarıma geçmemizle birlikte ürün çeşitliliğimiz artacak. Çiftçimiz daha çok kazanabileceği ve sulu tarıma uygun ürünlerin ekimine yoğunlaşacak'' ifadelerini kullandı. Çankırı'da meyveciliğin az olduğunu da dile getiren Özcan, sulu tarımla birlikte meyveciliğin gelişmesi için de çalışacaklarını ifade ederek, ''Biz meyve üretiminin yaygınlaşması için meyve üretimine ağırlık vereceğiz'' diye konuştu. Özcan, baraj ve göletlerin temelinin 11 kasımda atılacağını kaydederek, 2 baraj ve 4 göletin 128 milyon 437 bin 875 liraya mal olacağını ifade etti.
Kaynak: İHA