Türkmenistan Turizm Yatırımlarını Sürdürüyor

Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında turizm serbest bölgesi ilan eden Türkmenistan hükümeti, bu bölgedeki turizm yatırımlarını sürdürme kararı aldı.

Türkmenistan Turizm Yatırımlarını Sürdürüyor
2007 yılından bu yana Avaza bölgesinde 1,4 milyar dolarlık yatırım yapıldı.
Hazar’ın kıyısındaki Serdar Oteli'nde, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla Avaza turizm bölgesinin geliştirilmesine ilişkin projelerin tanıtım toplantısına yapıldı. Toplantıda, Berdimuhamedov, bakanlıklar, kurumlar, Aşkabat Valiliği’ne yerli ve yabancı şirketler ile Avaza bölgesinde yeni projelerin inşaatına yönelik sözleşmeler imzalanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.
Türkmen lider Berdimuhamedov, yardımcılarıyla ile birlikte turizm bölgesinde inşa edilmesi öngörülen projeleri inceledi. Berdimuhamedov, projeleri inceleyerek, bazılarında değişiklik yapılmasını istedi. Bu projelerin ülkede yüzlerce yeni istihdam alanı oluşturacağını kaydeden Türkmen lider, bütün projeleri onayladığını kaydederek, en güzel şekilde inşa edilmesi temennisinde bulundu.
Bölgede 4 adet 12 katlı beş yıldızlı otel, 5 adet dinlenme merkezi, 5 adet villanın inşa edilmesi planlanıyor. Bu projelerin inşa edilmesiyle turizm bölgesinde aynı anda 3 bin kişi dinlenebilecek. Her vilayetin kendine ait 300 kişilik dinlenme tesisi olacak. Ticaret merkezi bulunan Sergi Köşkü inşa edilecek. Ayrıca, Avaza bölgesinde yakın dönemde birçok otelin inşaatına başlanacak.
Bu arada, Avaza bölgesinde 1700 kapasiteli 8 otel, 880 kişilik dinlenme merkezi, 254 MW gücünde gaz türbinli elektrik santrali, uluslararası havaalanı, 7 kilometrelik suni kanal ve su arıtma tesisi inşa edildi. Bu projelerin %90’ı Türk şirketleri tarafından alındı.
Hazar’ın bol güneşli, çevre bakımından temiz olan Türkmen kıyısı turizm sektörünün geliştirilmesi adına önemli bir potansiyele sahip. 2020 yılından tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyetinin 7 milyar doları bulması bekleniyor. Avaza projesi için Hazar Denizi kıyısındaki 26 kilometre uzayan sahilde 5 bin hektar alan ayrıldı.

Öte yandan, Avaza turizm bölgesini birkaç defa ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avaza'nın ikinci Antalya olması temennisinde bulunmuştu.