Referandum öncesi Güney Sudan'a akın devam ediyor
Sudan'da yarın yapılacak kritik referandum öncesi kuzeydeki Güney Sudanlıların bölgeye gruplar halinde akın etmesi devam ediyor.
Güney Sudanlılar,
Güney Sudanlılar, kritik 9 Ocak referandumu öncesinde Güney Sudan Hükümeti ve diğer grupların başlattığı kampanya çerçevesinde gruplar halinde bölgeye götürülüyor. Birçok Güney Sudanlı bölgeye akın ederken, Hartum'da ve kuzeyde sadece eğitim ve diğer zorunlu işler için çok az sayıda Güney Sudanlı kaldı.
Hartum'da yaşayan Güney Sudanlı Nanjuk Agok, ailesi ile birlikte referandumda oy kullanmak için Abyei şehrine gittiğini ifade etti. Sudan'ın güneyinde, Güney Kordufan Eyaleti'nde bulunan Abyei'ye hareket eden Nanjuk'un ailesinden sadece oğlu Choll eğitimi devam ettiği için Hartum'da kaldı. Nanjuk Agok otobüs ile yapacakları yolculuklarının 4 gün devam edeceğini kaydetti.
Hartum'da 9 yaşındayken geldiğini belirten Nanjuk, referandumda Güney Sudan'da oy kullanmak için bölgeye gittiğini ifade etti. Abyei'den olduğunu belirten Nanjuk Agok, "Hardum'da çocuklarım için güvenli bir yaşam buldum. Ayrıca çok iyi eğitim aldılar. Ben Abyei'denim. Kocam ise Bor'dan. Çok uzun zamandır Hartum'da yaşıyoruz. 9 yaşındayken Hartum'a gelmiştim ve burada çok güvenli bir çevremiz ve yaşamımız oldu." diye konuştu.
Nanjuk'un ailesi gibi birçok aile sadece prensip meselesi gördüğü için referandum için Güney Sudan'a gidiyor. Güney Sudanlılar oylarını Hartum'da kurulacak sandıklarda da kullanabiliyor. Fakat halkın büyük çoğunluğu Güney Sudan hükümetinin teşvikiyle referandum için bölgeye gidiyor.
Choll Mjok ise Nanjuk'un 6 çocuğundan biri. Eğitimi devam ettiği için ailesi ile birlikte gitmeyerek Hartum'da kalmaya karar verdiğini kaydetti.
Kuzey Sudanlı bir üniversite öğrencisi ve Choll Mjok'ın arkadaşı Tahir Rasheed ise referandumdan her ne karar çıkarsa dostluklarının bozulmayacağını dile getiriyor.
Afrika ve Arap dünyasının en geniş topraklara sahip ülkesi Sudan, yarın kritik bir referanduma sahne olacak. 22 yıllık iç savaşa son veren 2005'teki anlaşma uyarınca Güney Sudanlılar, Hartum'dan ayrılıp ayrılmamaya karar verecek. Kamuoyu yoklamaları, kararın bağımsızlık yönünde olacağını gösteriyor. Böylece ilk kez bir Müslüman Arap ülkesi bölünmüş olacak. Petrolün yüzde 80'inin çıktığı Güney Sudan'da oylamadan sonra iç çatışmaların çıkmasından endişe ediliyor. Gelişmenin diğer sorunlu bölge Darfur'a etkisi ve Çin'in de dahil olduğu uluslararası rekabetin bölgeyi nasıl etkileyeceği ise bilinmiyor.