CHP'li vekilden şok teklif

Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarından CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, şok bir teklifte bulunarak ezanın Türkçe okunmasını istedi.

CHP'li vekilden şok teklif
Şok teklif!.. “Ezan Türkçe okunsun!..” CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'dan şok sözler: “Tanrı ile iletişim Türkçe olmalı. Ezan Türkçe okunmalı. İslamiyet'in değil Arap kültürünün yaşandığını düşünüyorum.”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarından İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’dan ilginç sözler:
“Tanrı ile iletişim Türkçe olmalı. Ezan Türkçe okunmalı. İslamiyet’in değil Arap kültürünün yaşandığını düşünüyorum”
Ziya Gökalp’in “Bir ülke ki camiinde Türkçe ezan okunur. Köylü anlar manasını namazdaki duanın” mısralarından yola çıkan Ayhan, Ezan’ın Türkçe okunmasının “Arap” etkisini azaltacağını savundu.

                                                                                     CHP'li vekilden şok teklif

TARİHÇESİ

CHP, 18 Temmuz 1932 tarihli genelgeyle Arapça Ezan yerine Türkçe ezanı getirmişti. Halkımızın büyük infialine yol açan uygulama, CHP iktidarının devrilip yerine Demokrat Parti’nin gelmesinin en önemli sebeplerinden biri olmuştu.
Ezan’ın tek parti döneminde “Türkçeleştirilmesi”, o günlerde baskılardan dolayı sesi pek çıkmayan halkın ruhunda derin izler bırakmış ve bu izler siyasetin yeni yol haritasının çizilmesinde önemli rol oynamıştı.
Demokrat Parti, 1950 seçimlerini kazanmasından kısa bir süre, 16 Haziran 1950’de Ezan’ın “orijinal” haliyle okunmasını sağlamıştı.

NUSRET DEMİRAL VAK’ASI

Yıllar yılı alttan alta devam eden bu “Ezan” tartışması, MHP’den Milletvekili adayı olan Eski Başsavcı Nusret Demiral’ın “Türkçe Ezan” teklifiyle yeni bir boyut kazanmıştı. Başta MHP teşkilatları olmak üzere bütün yurtta büyük tepki çeken bu “teklif”i gündeme getirmesinden sonra hayli güç durumda kalan Demiral, MHP yönetimi tarafından adaylıktan çekilmişti.

İLAHİYATÇI TEPKİSİ

Konu hakkında değerlendirmede bulunan İlahiyatçı Enver Baytan da şunları söyledi:
“Türkçe ezanı maalesef zamanında ben de okudum. Kur’an’ı Kerim’in Türkçe okunmak istenmesi esasen, Kur’an’ı Kerim’i bozma harekâtıdır. İncil, herkes kendi dilinde okuduğu için değiştirilerek bitmiştir” diye konuştu.

TÜRKÇE EZAN

Tanrı uludur, Tanrı uludur, Tanrı uludur, Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed
Haydin namaza, haydin namaza
Haydin felaha, haydin felaha
(Namaz uykudan hayırlıdır, Namaz uykudan hayırlıdır)
Tanrı uludur, Tanrı uludur
Tanrı’dan başka yoktur tapacak.


kaynak: haberevet.com  (İlgili Ses Kaydı İçin tıklayınız)