Moskova, Domodedovo'da ölenlerin yasını tutuyor

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Domodedova Havaalanı'nda önceki gün düzenlenen terörist saldırıda hayatını kaybeden 35 kişi için bugün başkentte yas ilan edildi.

Moskova Belediyesinin Basın Sözcüsü Gulnara Penkova, Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'in, 24 Ocakta Domodedova Havaalanı'nda hayatını kaybedenler için 26 Ocak 2011'i yas günü ilan ettiğini açıkladı.

Penkova, yas kararının Moskova kent yönetimi tarafından da alındığını belirterek, başkent bölgesinde yayın yapan televizyonların eğlence programlarını iptal etmesi tavsiyesinde bulunulduğunu söyledi.

Başkentte yas günü nedeniyle çok sayıda kutlama programı iptal edilirken, dün de "25 Ocak Öğrenci Günü" kutlamaları yapılmamıştı.

Moskova'daki kiliselerde hayatını kaybedenler için ayin düzenlenirken, terörist saldırının yapıldığı Domodedova Havaalanı'na giden başkentliler patlamanın olduğu giriş bölümünde yere karanfiller bırakıp mum yaktılar.

Domodedova Havaalanı'ndaki terörist saldırıda yaralanan 100'den fazla kişinin tedavisi de Moskova'daki 19 hastanede devam ediyor.

Rusya Sosyal ve Adli Psikiyatri Acil Durumlar Araştırma Enstitüsü psikologlarından Olga Serebrovskaya yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar saldırıda hayatını kaybeden 35 kişi. 16'sının kimliği tespit edildi. Akrabalarına psikolojik destek veriyoruz ve gerekli yerlere tıbbi yardım sağlıyoruz. Hayatını kaybedenlerin akrabalarının onurlu, güçlü ve sakin duruşu sayesinde bu yardıma sadece birkaç vakada ihtiyaç oluyor" dedi.

Terörist saldırıdan yaralı olarak kurtulan ve Moskova'daki bir hastanede tedavi gören Karina Buzina, İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonuna yaptığı açıklamada, "O an korkup korkmadığımı bile bilmiyorum. Neler olduğunu anlayamadım ve hala da anlayamıyorum. Şu an akrabalarım için korkuyorum. (Patlama sırasında) ne yapacağımı bilemiyordum. Sesleri çok zor duyuyordum. Arkama bakmaya korkuyordum. Yardım edip etmeyeceğimi bile bilmiyordum" ifadesini kullandı.

Yaralı insanları taşıyacak gücünün olmadığını kaydeden Buzina, "Diğer insanları biraz daha fazla düşünmem gerektiğini anlıyordum. Egoist olmamalıydım ve ihtiyacı olanlara yardım etmeliydim" dedi.

Saldırıdan kurtulmayı başaran, adını açıklamayan erkek bir yaralı da "Havaalanına geldiğimde Duşanbe'den gelen uçağın inmiş olduğunu gördüm. Bu yüzden arkadaşlarımı karşılamak için salona gittim. Salona girer girmez de patlama oldu. Ben patlamaya 10 metre uzaklıktaydım. İki kişiydik ve arkadaşım dışarı çıkmama yardımcı oldu. 15 dakika dışarıda bekledik ve gelen ilk ambulans bizi hastaneye götürdü" diye konuştu.

Yetkililer, saldırıda yaralananlardan bazılarının durumunun ağır olduğunu ve tedavilerinin yoğun bakımda devam ettiğini kaydettiler.