Eğitim-Bir-Sen: Sorunların çözümü izin zihniyet devrimine ihtiyaç var

Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, düzenlediği basın toplantısında 2010-2011 eğitim-öğretim döneminin 1. yarıyılını değerlendirdi.



Eğitimin ve eğitimcilerin sorunlarının çözümü için zihniyet devriminin gerekliliğine vurgu yapan Numan Şeker, sivilleşmeye ve demokratikleşmeye yönelik samimi gayretin toplumun tüm kesimlerince ortaya konulmasını, zihniyet devriminin ilk şartı olarak gösterdi. Özgürlük alanlarını genişleten yeni anayasa ile inancı gereği başını örten kızların, hiçbir hukuki dayanağı olmayan yasaklarla eğitim hakkından yoksun bırakılamayacağının altını çizen Şeker, başörtüsünün üniversitelerde serbest olması gerektiğini ve başörtüsüyle üniversiteyi bitirenlerin kamuda da çalışabilmesi gerektiğini kaydetti.

120 BİN KADROLU ÖĞRETMEN ALINMALI
Öğretmen açığının kapatılması için tatmin edici adımlar atılması gerektiğini belirten Şeker, bakanlığın 30 bini Şubat ayında olmak üzere en az 120 bin öğretmen ataması yapması gerektiğine dikkat çekti. Öğretmen açığının yanında derslik açığının da bir sorun olduğunu ifade eden Şeker, 76 bin derslik açığının giderilmesi yönünde de çalışmalar yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Eğitim çalışanlarının müze ve diğer tarihi yerlere ücretsiz olarak girebilmeleri için çalışma başlatılması gerektiğini söyleyen Şeker, Öğretmenevi üye aidatı uygulamasının kaldırılarak, tüm eğitim çalışanlarının öğretmenevi üyesi olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi. İkili eğitim yapan okul yöneticilerinin ek ders ücretlerinin artırılmasına yönelik çalışmaların başlatılmasını söyleyen Şeker, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçişi ile ilgili kanun tasarısı taslağının bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.
Şeker, hizmetlilerin eğitim kurumlarında gece bekçisi olarak görevlendirilmesi uygulamasına son verilmesi gibi eğitim çalışanlarını bir nebze rahatlatacak konularda adım atılması gerektiğine dikkat çekti.

18. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararların, geçmiş yıllarda olduğu gibi tozlu raflarda kalmamasını dile getiren Şeker, “Eğitimin kademeli olarak 13 yıla çıkarılması, milli güvenli dersine branş öğretmenlerinin girmesi, öğretmenliğin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalışmalara hız verilmesi, kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik gibi farklı uygulamalara son verilerek tüm öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak istihdamının sağlanması, okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun 6 saate kadar derse girer şeklinde değiştirilmesi ve Eğitim Öğretim Sınıfı’ndan Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na geçirilmesi başta olmak üzere Şûra’da alınan kararların tamamı hayata geçirilmelidir.” diye konuştu.

Eğitim sistemi içerisindeki kurumlardan mezun olan herkesin istediği fakülte, akademi ve bölümleri tercih etme ve okuma hakkı olması gerektiğini savunan Şeker, İmam Hatip Lisesi mezunlarının polis olmaları başta olmak üzere eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

KARNE BAŞARININ ÖLÇÜTÜ DEĞİLDİR
Karnenin zayıf olmasının çocuğun zekâsının göstergesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Şeker, “Karne başarı ölçütü değildir, sadece bir değerlendirme sistemidir. Karnesi zayıf olan çocuklar ders çalışmaya zorlanmamalıdır.” uyarısında bulundu.