Dizi ihracatından 50 milyon dolarlık gelir elde edildi

MÜSİAD Basım, Yayın, Ambalaj ve Reklam Sektör Kurulu Başkanı Bilal Arıoğlu, 2010 yılında 70 kadar dizinin muhtelif ülkelere satılarak 50 milyon dolarlık bir gelir elde edildiğini bildirdi. Arıoğlu, sektörün yakaladığı ivmenin devamı adına öneriler ve önle



ŞÜKRÜ YILDIZ: KORSANLIKTA KAYIP 250 MİLYAR DOLARI BULDU
İnternetin korsan yayınları artırdığını belirten İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuk Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şükrü Yıldız, bu noktada kaybın dünya genelinde 250 milyar dolar olduğunun aktardı.
Yıldız, “Telif hakları toplumun kültürel bakımdan gelişmesini de ilgilendiren önemli bir konu. Uygulama alanı çok yaygın, ilim ve edebiyat eserlerinden tutun da çok geniş bir yelpazeye yayılması, bu hakların gerçekten de korunmasını ve güvence altına alınmasını, eser sahibinin mali ve manevi haklarının korunması önemli bir husus.” değerlendirmesinde bulundu.

ERDAL TÜŞÜNEL: MESLEK BİRLİKLERİ ÇOĞALMALI
Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı Erdal Tüşünel ise televizyon ve sinema sektöründeki telif haklarına ve sorunlara temas etti. Yasalarda uygulama eksikliklerinin olduğuna vurgu yapan Tüşünel, mesleki birliklerin sayısının artmasını istedi. Televizyon dizisi çekebilmek için yapımcı olmaya ya da belge vermeye gerek duyulmadığını ifade eden Tüşünel, bunun kimliksiz ve kayıt tescili yapılmayan kimselerin sektörde yer almasına yol açtığını kaydetti. Bu durumda telif haklarının denetimini güçleştiğini, her yapımcının 5846 sayılı yasadaki önermelere uyduklarına dair anlaşma imzalamalarının mecburi haline geldiğini belirtti.

AHMET ASENA: BANDROLLÜ ALBÜM SATIŞI 8 MİLYONA GERİLEDİ
Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Genel Sekreteri Ahmet Asena da müziklerin internette müsadesiz kullanımının arttığına işaret ederek, 2004 yılında 50 milyon bandrollü albüm satılırken, bugün bu rakamın 8–10 milyona indiğinden dert yandı. Asena, albümleri internetten indirerek dinlemenin tercih edildiğinden yakınırken, buna karşı hemen önlem alınması temennisinde bulundu.

HÜSEYİN DOĞRU: KAMUOYU BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Basım Yayım Meslek Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Doğru da telif haklarının etkin bir şekilde korunabilmesi için sadece kanunların yeterli olmadığının altını çizdi, kamuoyunun da bilinçlendirilmesini önerdi.
Yayıncı ve Meslek Birliği Federasyonu’nun kurulması için bakanlığa başvurulduğuna işaret eden Doğru, Bakanlıktan onay geldiğinde yayınlanacak olan mecralara ait bandrollerin federasyon tarafından verileceğini sözlerine ekledi.