Organ naklinde yeni dönemde nakil için kayıt şart

Sağlık Bakanlığı, organ bekleyen hastalar için Ulusal Organ Nakil Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdi. Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) tarafından gerçekleştirilen çalışma sayesinde böbrek ve karaciğer dağıtımı listeler üzerinden gerçekleştirilec



Sağlık Bakanlığı, bağışlanan organların daha adaletli ve hızlı bir dağıtımı için Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi uygulamasını devreye soktu. Böbrek nakillerini sistem üzerinden dağıtmaya başlayan bakanlık, listeye hala hastalarını kaydetmeyen nakil merkezlerine, listelerde ismi olmayan hastaların organ paylaşım sisteminden yararlanamayacakları uyarısında bulundu.

Bakanlık, ülke genelinde gerçekleşen tüm organ nakilleri ile organ bekleyen hasta bilgilerini içeren Ulusal Organ Nakli Bilgi Sistemi’nin kullanımı hakkında bir genelge yayımladı. Müsteşar Prof. Dr. Nihat Tosun imzasıyla yayımlanan genelgede, organ nakli merkezlerinin girdiği hastalara ait bilgilerin UKM ana bilgisayarında toplandığının altı çizildi. Genelgede, eskiden Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki UKM tarafından kayıtların esas alınarak sadece böbrek bekleyen hasta işlemleri ve kadavra donör dağıtım işlemlerinin gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Ülke genelinde canlı ve kadavradan gerçekleşen tüm böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak organ nakilleri ile organ bekleyen hasta bilgilerini içeren yeni ulusal Organ Nakli Bilgi Sistemi oluşturma çalışmalarının tamamlandığı açıklandı. Sistem öncelikle organ nakli merkezleri, bölge koordinasyon merkezleri (BKM) ve UKM tarafından kullanılacak. Canlı ve kadavra donör bilgileri ile nakile ilişkin dokümanlar öncelikle sisteme kayıt edilerek takip edilecek.

Organ nakli bekleyen hastaların nakillerin gerçekleştirilmesini istedikleri merkezlere başvurabileceklerinin vurgulandığı genelgede şu ifadelere yer verildi: “Başvurunun yapıldığı organ nakli merkezleri tarafından hasta kimlik ve doku tipleme bilgileri ile programda istenen tüm bilgiler güncel olarak ulusal organ nakli bilgi sistemine kaydedilecek. Kadavra, donör temini gibi işlemler için BKM’ler yetkilendirilerek gerektiğinde bölgesinde bulunan tüm hastanelere sistemi kullanma yetkisi verebilecek. Sistemde tutulacak her türlü kişisel bilginin gizliği esastır. Bu kapsamda sisteme giriş yapacak olan kişiler, kaydı bulunan hastaların bilgilerinin amaç dışı kullanımını engelleyecek önlemleri almak, hasta haklarına ve kişisel haklara riayet etmekle yükümlüdür. Halen UKM ve organ nakli merkezlerince kullanılan programda bulunan tüm veriler hazırlanan yeni sisteme Bakanlıkça aktarılacaktır. Ancak aktarılan verilerin yeni sistemle uyumlu çalışabilmesi ve eşleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli kontrol ve güncelleme doku grupları ve sistemdeki tüm bilgiler ilgili merkezlerde yapılacaktır.”

7 ŞUBAT‘TA TÜM ORGANLAR SİSTEM ÜZERİNDEN DAĞITILACAK
24 Ocak 2011 tarihi itibariyle böbrek dağıtım işlemlerinin listeler üzerinden başladığının vurgulandığı genelgede, 7 Şubat 2011’de başta karaciğer dağıtımı olmak üzere tüm organların sistem üzerinden dağıtılacağı açıklandı. Sistemde kaydı olmayan hastalara organ verilmeyeceğinin altının çizildiği genelgede, nakil merkezlerinin 7 Şubat tarihine kadar organ bekleyen tüm hasta giriş kayıtlarının yapmaları ve kayıtları en kısa sürede güncellemesi istenildi.

Nakil merkezindeki hastaya en uygun böbrek çıktığı halde programda bilgileri bulunmadığından bu hastalar tedavi imkanlarından mahrum olacak. Hastalar, bekleme listesinde olduğunu düşünürken, kayıtlı oldukları hastane tarafından kendi kayıtlarının Ulusal Böbrek Bekleme Listesi‘ne yapılmadığını bu şekilde öğrenmeleri halinde, ilgili hastaneler hakkında yasal yollara başvurabilecek. Sisteme tam ve sağlıklı veri girişi yapılması, hasta hakları ihlalini de önleyecek.