Avrupa Sosyalist Parti Genel Sekreteri Cordery: Türkiye‘nin Kürt sorununu nasıl çözeceğini

Avrupa Sosyalist Parti Genel Sekreteri Fhilip Cordery, Türkiye’nin Kürt sorununu nasıl çözeceğini merakla beklediklerine işaret ederek, "Bunun için Diyarbakır’da Kürt kardeşlerimizle bir araya geleceğiz." dedi. Cordery, CHP Genel Merkezi’ndeki "Sendikal



"KEMAL BEY CESARETLİ VE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ TEMSİL EDEN BİR LİDER"
Cordery, Türkiye gerçekleştirilen yargı reformuyla ilgili bazı kaygılarının olduğunu belirterek, hazırlanacak yeni anayasanın bütün partilerin görüşleri alınarak yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Cordery, Kılıçdaroğlu’nun lider olmasından sonra CHP’de ve Türkiye’de değişme olduğunu belirterek, "Kemal Bey, cesaretli ve Türkiye’nin geleceğini temsil eden bir lidersiniz:" dedi. Cordery, Türkiye’nin Kürt sorununu nasıl çözeceğini merakla beklediklerine işaret ederek, "Bunun için Diyarbakır’da Kürt kardeşlerimizle biraraya geleceğiz." diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: CHP, TÜRKİYE’NİN AB HUKUKUNU, MÜKTESEBATINI SAMİMİYETLE BENİMSİYOR

Seminerin açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise, kurultay sonrasında yeni bir kadro ortaya koyan CHP’nin demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını, laikliği, hukukun üstünlüğünü, toplumun kalkınması ve refahını, toplamsal adaleti, kadın-erkek eşitliğini ve evrensel insanlık değerlerini kendisine temel ilke olarak kabul ettiğini söyledi. Bu değerlerden hareketle diğer ülkelerle ilişkilerde eşitlik, karşılık hak ve çıkarlara saygı, içişlerine karışmama temelinde bulunan bir ilişki ve anlaşmazlıkları diyalog çerçevesinde çözülmesini hedeflediklerini ifade etti.
CHP’nin bölgemizde ve dünyamızda barışın sağlanmasında, sürdürülebilir istikrar ve güvenin sağlanmasında katkı vermeye her zaman hazır olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği hukukunu, müktesebatını samimiyetle benimsediğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, partilerinin dünya barışını korumanın yolunun ülkeler arasındaki ekonomik uçurumlar kapatılmasında olduğunu belirtti. BM’nin bu konuda etkin çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, nükleer ve kimyasal silahların yayılmasının önlenmesini, kitle imha silahlarından arındırılmış güvenlik konseptinin oluşmasını savunduklarını ifade etti.
Kılıçdaroğlu, sendikal haklar, basın özgürlüğü, sosyal haklar ve kadın haklarının parti programlarında öncelikle değer verdikleri konular olduğunu, bu konularda Avrupa Sosyalist Partisi ile dayanışma içinde olmalarının taraflara sağladığı faydalar açık olduğunu söyledi. Basın özgürlüğü ve sendikal haklar konusundaki gelişmelerin partilerin programı doğrultusunda olmadığını ve bu durumun kendilerini endişeye sevk ettiğini vurguladı. CHP’nin programında işsizlik ve eşitsizlikte önce insan duyarlılığı içinde sosyal refah devletini kurmayı amaçladıklarını işaret eden Kılıçdaroğlu, seminerin gündeminde olan sosyal haklar ve kadın hakları konusunda yepyeni bir başlangıç yapmaya kararlı olduklarını vurguladı.