Moldova Parlamentosu, hükümetin uygun gördüğü tarihte feshedilecek

Moldova Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Mihai Ghimpu, iktidardaki 'Avrupa Entegrasyonu için İttifak' liderlerinin uygun gördüğü tarihte parlame

Moldova Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Mihai Ghimpu, iktidardaki 'Avrupa Entegrasyonu için İttifak' liderlerinin uygun gördüğü tarihte parlamentoyu feshedeceğini söyledi.

Halkın sandık başına gitmemesi nedeniyle, 'cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi referandumun reddedilmiş kabul edilmesinin ardından yeni seçimlerin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Ghimpu, "Fakat seçimlerin yapılma zamanı konusunda koalisyonunu oluşturan tüm partilerin uzlaşması lazım." dedi.

Ghimpu'nun bir yılı aşkın süredir cumhurbaşkanını seçemeyen meclisi 'makul bir süre içerisinde' feshetmesi gerekiyordu. Referandumda Batı yanlısı hükümetin ağır darbe almasıyla bu durum kaçınılmaz oldu.

KOMÜNİST LİDER VORONİN: HALK, YÖNETİME DERSİNİ VERDİ

İktidarın meclisi feshetmeyerek bir yıldır yönetimi gasp ettiğini savunan eski Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, bundan sonra erken seçim tarihinin açıklanmasının zorunlu olduğunu söyledi. Komünist lider, Avrupa yanlısı ittifakın referandumda hak ettiği cevabı aldığını belirtti. İktidar, referandumun geçerli sayılması için gereken katılım oranını yüzde 66'dan yüzde 33'e düşürmüş, yine de gerekli katılımı sağlayamamıştı.