"Halk oylamasına evet kadınların güçlenmesi demektir"
AK Parti Aksaray Milletvekili, Kayıp Çocuklar ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonları üyesi İlknur İnceöz, 12 Eylül'de kadınların, yaşlıların, çoc
Askeri yargıdan bireysel başvuruya, kamu denetçiliği kurumundan pozitif ayrımcılığa, kişisel verilerin korunmasından memurlara toplu sözleşme hakkına, yargının tam bağımsız kılınmasından asker sivil ilişkilerinin yeniden düzenlenmesine kadar birçok unsurun bu anayasa değişikliği paketi ile bir araya geldiğini vurgulayan İnceöz, "12 Eylül'de ülkemizin aydınlık geleceğini oylayacağız. Bu paketin kabulü ile ülkemiz çok daha demokratik, insan haklarına saygılı bir hukuk devlet yapısına kavuşacaktır. Anayasa değişikliği ile toplum katmanlarının hepsinin eşit seviyeye gelmesi için düzenleme yapılmasının önü açılmaktadır. Kadınlarımız ise pozitif ayrımcılıkla anayasal güvence kazanmakta ve yasal değişikliklerin yapılabilmesinin önündeki engeller kalkmaktadır." dedi. Pozitif ayrımcılığın amacının kadınları erkeklerden daha üstün kılmak olmadığının altını çizen İnceöz, bu maddenin şartları eşitleyeceğini ifade etti. İnceöz, sözlerine şöyle devam etti: "Nüfusumuzun yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor, kadın ne kadar güçlü olursa toplumda o kadar güçlü olur. Bunun için pozitif ayrımcılık şarttı."
Anayasa değişikliği ile kadın-erkek eşitliği için ilk defa bu kadar ciddi bir adım atıldığını vurgulayan AK Parti Aksaray Milletvekili, Kayıp Çocuklar ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonları üyesi İlknur İnceöz, "Pozitif ayrımcılıkla ilgili değişiklik yalnızca kadınlara yönelik değildir. Bu değişiklikle çocuk istismarının da önüne geçilecek ve çocuklarımız da anayasal güvence altına alınması sağlanacaktır." ifadesini kullandı.
Milletvekili İnceöz, pozitif ayrımcılık yapılacak insanların toplumun yüzde 70'ini teşkil ettiğinin altını çizdi. Hukukçu milletvekili İlknur İnceöz, "Bu değişikle günlük hayatta karşılaşılan sorunlardan eğitime, istihdamdan sağlık sorunlarına kadar pek çok konuda özel surette korunması gereken bu kesimlerin yüzlerini güldürecek düzenlemeler anayasal zemine kavuşturulmuştur." dedi.
Düzenlemenin hayata geçmesiyle engellilerin, yaşlıların ve çocukların hayat şartlarını kolaylaştıran bir yasanın, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle artık iptal edilemeyeceğini dile getiren İnceöz, "Artık engelliler, çocuklar ve yaşlılar için hayat daha yaşanılır olacaktır. Ayrıca Türkiye, daha önce imzaladığı BM'nin Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi'nin gereğini de bu anayasal düzenleme sayesinde yerine getirmiş olmaktadır." diye belirtti.
Toplumda herkesin engelli birey olabileceğini veya engelli bir çocuğa sahip olabileceğini ve herkesin yaşlanacağını, bu yüzden değişikliğin sadece değişiklik metninde sayılanları değil, herkesi ilgilendirdiğini kaydeden Milletvekili İnceöz sözlerine şöyle devam etti: "Cumhuriyetimizin olmazsa olmazlarından biri olan sosyal devlet olma özelliğinin gereği olarak, toplumumuzdaki dezavantajlı ve özel olarak desteklenip korunması gereken hassas, kırılgan kesimler ile ilgili özel tedbirlerin alınması gerektiği ortadadır. Bu kesimleri, pozitif ayrımcılıkla, kendilerine göre daha avantajlı olan toplumun diğer kesimleri ile beraber eşit ve onurlu bir şekilde hayatlarını sürdürmelerini sağlayabiliriz. Bu anayasa değişikliği kısmen de olsa sivil, demokratik ve çoğulcu bir Anayasa için reform niteliğinde bir adımdır."