'Başbakanı protesto' davası sonunda olay çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Roman Buluşması'nda izinsiz eylem yapan 3 kişi hakkındaki davanın ilk duruşması yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Roman Buluşması'nda izinsiz eylem yapan 3 kişi hakkındaki davanın ilk duruşması yapıldı. Başbakan'a seslerini duyurmak istediklerini belirten tutuklu 2 sanık tahliye edilmedi. Sanıklara destek için gelen grup cezaevi aracının önünü kesip aracı tekmelemeye başlayınca polis cop ve biber gazı ile müdahalede bulundu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz getirildi. Sanık Ferhat Tüzer, katıldığı eylemlerin demokratik eylemler olduğunu söyledi. Öğrenci haklarını ilgilendirdiği için eylemlere gittiğini belirten Tüzer, "Meşru taleplerimizi iletmek istedim. Suçsuzum. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum." dedi.

Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi olduğunu ifade eden tutuklu sanık Berna Yılmaz da eğitimin paralı olmasının kendisini zorladığını kaydetti. Babasının mali durumunun iyi olmadığını anlatan Yılmaz, "Harç paralarımı ödemekte zorluk çekiyordum. Ben en son Abdi İpekçi Salonu'nda Başbakan'ın da bulunduğu yerde pankart açtım. Talebimi yerine getirdim. Gözaltına alındım. Yetkili konumundaki Başbakan'a kendi sesimi duyurmak istedim. Ben üniversite öğrencisi olarak Anayasa'da teminat altına alınmış olan parasız eğitim hakkımı talep ettim." diye konuştu. Suç örgütü ile ilgisi olmadığını söyleyen Yılmaz da beraatini ve tahliyesini talep etti.

Duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık Utku Aykar'ın zorla getirilmesine karar veren mahkeme sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Duruşmanın ardından Yılmaz, cezaevi aracına alındı. Bakırköy Cezaevi'nde tutuklu olan Berna Yılmaz'ın içinde bulunduğu aracın adliyeden ayrılması sırasında, sanıklara destek için gelen grup aracın önünü kesti. Araca tekme ve yumruk atan gruba aracın hareket etmesini engelledi. Bunun üzerine çevik kuvvet polisleri gruba müdahale etti. Polisin biber gazı ve copla müdahale ettiği gruptan bazıları polis bariyerlerini fırlattı. Emniyet yetkilileri ve gruptan bazılarının araya girmesiyle olay sona erdi.