Ekim filmlerle geliyor

Dünyanın en önemli festivallerinde gösterilen, ödüllü yapıtlarla ustaların son filmlerini gösterime sunarak fi...

Dünyanın en önemli festivallerinde gösterilen, ödüllü yapıtlarla ustaların son filmlerini gösterime sunarak film festivalleri arasında özel bir yer edinen İKSV'nin düzenlediği Filmekimi'nin tam programı belli oldu. Her yıl daha fazla ilgi gören ve geçen yıl 43 bin seyirciyle kendi rekorunu kıran Filmekimi, bu yıl dokuzuncu kez düzenlenecek. 8-14 Ekim arasında gerçekleşecek etkinlik, sinemaseverlere bu yıl da dolu dolu bir program sunacak. Ancak bugüne kadar Filmekimi filmlerine ev sahipliği yapan Emek Sineması, bu yıl etkinlikten uzak kalarak eksikliğini hissettirecek. Filmekimi kapsamındaki film gösterimlerine bu yıl Emek Sineması yerine Atlas, Beyoğlu ve Cinebonus Maçka G-Mall'un iki ayrı salonu ev sahipliği yapacak.



31 filmin gösterileceği Filmekimi özellikle Cannes, Berlin, Sundance, Venedik gibi festivallerde boy gösteren ödüllü filmlerle dikkat çekiyor. Son Venedik Festivali'nde Altın Aslan Ödülü kazanan Sofia Coppola'nın Başka Bir Yerde/ Somewhere, geçen mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazanan Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul'un Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor/Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives ve Ken Loach'un Cannes Film Festivali'nde son anda yarışma bölümüne eklenen filmi Tehlikeli Yol/Route Irish öne çıkan filmlerden bazıları.

Dumanı henüz üstünde filmlere yer vermesiyle de tanıdığımız Filmekimi'nin 'en taze'lerinden biri Hırsızlar Şehri/The Town. Ben Affleck'in yönettiği, başrolünde Gossip Girl dizisinden tanıdığımız Blake Lively'nin yer aldığı film, 24 milyon dolarlık hasılatıyla ABD'de geçen haftanın en çok izlenen filmi olma unvanına sahip bulunuyor.

HAFTA İÇİ 4 TL'YE FİLM KEYFİ
Sundance Film Festivali'nin izleyici ödüllü filmi Mutluyum, Devam Et... / Happythankyoumoreplease de Filmekimi'nin ağır toplarından biri. Josh Radnor'un senaryosunu yazdığı, yönettiği ve başrolünde oynadığı film bağımsız sinemada romantik komedi tadını sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım. Bu yıl Cannes'da Büyük Ödül'ü kazanan Fransız yönetmen Xavier Beauvois'nın son filmi İnsanlar ve Tanrılar/Of MenGods da dikkat çeken bir diğer yapım. Film, Mağrip'te 1990'larda, bir manastırda, Müslüman köylülerle yan yana huzur içinde yaşamlarını sürdüren sekiz Fransız keşişin hikâyesini konu alıyor.

İran sinemasının önde gelen isimlerinden Abbas Kiarostami'nin, kendi yaşam öyküsünden esinlenerek çektiği Aslı Gibidir/Certified Copy, İzlandalı yönetmen Baltasar Kormakur'un Los Angeles ve Meksika'da geçen gerilim-aksiyon filmi Bir Nefes Uğruna/Inhale, 2010'da Cannes'da ilk kez verilen Eşcinsel Palmiye ödülüne değer görülen Gregg Araki'nin çağdaş zaman kara film denemesi olan Gümmm/Kaboom ve Benoît Delépine ve Gustave Kervern'in yönetmenliğini üstlendiği eğlenceli bir yol filmi olan Mamut/ Mammuth, Filmekimi programının merakla beklenen yapımları arasında yer alıyor.

Biletleri 29 Eylül'de biletix'ten satışa sunulmaya başlanacak Filmekimi'nde hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli fiyat uygulaması bu yıl da devam edecek. Etkinlik boyunca hafta içi gündüz seansları 4 TL olacak. Hafta içi 19.00 seansları ve hafta sonu tüm seanslar tam 12 TL, indirimli 8 TL olacak. Program: www.iksv.org