Kazaya sebebiyet veren ESHOT'taki sorumlu 3 yıl sonra bulundu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT'a ait belediye otobüsünden fırlayan tekerlek sebebiyle yatağa bağlı kalan sağır ve dilsiz Türkan Küçük'ün açtığı dav

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT'a ait belediye otobüsünden fırlayan tekerlek sebebiyle yatağa bağlı kalan sağır ve dilsiz Türkan Küçük'ün açtığı dava sonucunda sorumlular, üç yıl sonra bulundu. Mahkemenin, söz konusu tekerleği söküp sonra yerine takan kişi veya kişilerin bulunup savcılığa bildirilmesini istedi fakat uzun süre geçmesine rağmen bildirilmedi. Devreye giren savcılık, soruşturma sonucunda tekerleğin, ESHOT'ta burada çalışan İ.Ş. ve M.Ç. tarafından sökülüp takıldığı bilgisine ulaştı.

Türkan Küçük, kazanın meydana geldiği Aralık 2007'de, 11 yaşında olan kızı Aysel Küçük'le birlikte Bayraklı ilçesinde bir kaldırımda yürüyordu. Oradan geçen N.Y.'nin kullandığı belediye otobüsünün sol tekerleği yerinden fırlayıp anne ve kızına çarptı. Ağır yaralanan anne ile kızı Aysel, hastaneye kaldırıldı. Günlerce komada kalan, arka arkaya ameliyat olan Türkan Küçük, kendine geldiğinde yatağa mahkum olduğunu öğrendi. Aysel Küçük'ün ise hem kolunda hem de bacaklarında kırıklar oluşurken uzun bir tedavi sürecinden geçti.

Karşıyaka 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, tekerleği takan kişi olduğu iddia edilen ESHOT tamircisi A.A. hakkında, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu iki kişinin yaralanmasına sebep olmak suçundan açılan davada, 5 yıla kadar hapis cezası istendi. Dava sürerken bilirkişi raporu hazırlayarak mahkemeye gönderen İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaşım Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, kazada ESHOT'un yüzde 100 kusurlu olduğunu belirtti. ESHOT hukukçuları ise verdikleri uzunca cevapta, kazanın önceden öngörülemeyen beklenmedik bir durum, umulmadık hal sebebiyle ve kaçınılmazlık unsurlarıyla oluştuğunu belirterek, Küçük ailesine tazminat ödenmesine gerek olmadığını, cezai anlamda da kusurlu olduklarını kabul etmediklerini belirtti.

Soruşturmanın ardından kusurlunun otobüs şoförüve tekerleri takan A.A. olmadığı vurgulanırken kaporta tamiri yapıldığında, fırlayan sol arka tekerleğin ESHOT Gediz Atölyesi'nde söküldüğü ve tamirattan sonra usulüne uygun olarak takılmadığı, asıl suçlunun bu kişi veya kişiler olduğu bildirildi. Davayı karara bağlayan mahkeme, anne ve kızının ağır yaralanmasına sebep olan tekerleği taktığı iddia edilen ESHOT tamircisi sanık A.A.'nın beraatine karar verdi. Otobüsün kaporta tamirinden sonra sol arka tekerleğini takan ESHOT tamircisinin, belediye tarafından bildirilmesi ve hakkında dava açılması için Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılması gerektiğini belirtti ancak aradan geçen süreçte ESHOT, söz konusu işi yapan kişi veya kişilerle ilgili olarak, çeşitli gerekçelerle savcılığa bildirimde bulunmadı. Bu dönemde devreye giren savcılık, ESHOT'tan söz konusu bakım atölyesinde tamir işiyle ilgili personelin listesini ve gerekli evrakları istedi. Bilirkişi incelemesinde, tekerleğin burada çalışan İ.Ş. ve aynı birimde görev yapan M.Ç. tarafından sökülüp takıldığı bilgisine ulaşıldı. Her iki atölye çalışanı, ilk ifadelerinde suçlamaları kabul etmeyip tekerleği kendilerinin takmadığını söyledi. Savcı ise iki şüpheli hakkında İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, taksirle yaralamaya sebep olmak suçundan, 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açtı. Aile, üç yıl sonra da olsa bu davanın açılmasına sevindiklerini belirtti. Ailenin açtığı 200 bin liralık tazminat davası ise devam ediyor.