Apple Sonbahar Etkinliği hakkında tüm bilgiler

Steve Jobs yeni bombaolar olan iPod Shuffle, iPod Nano, iPod Touch, Apple TV, iTunes 10 ve iOS 4.2'yi tanıttı

Meraklılarının çok iyi bileceği üzere Apple, 2010 yılının Sonbahar Etkinliği dahilinde dün gerçekleştirdiği canlı yayında önümüzdeki dönemde hem yazılım hem de donanım ayağından bizlere sunacağı çok sayıda yeniliği detaylarıyla paylaştı. Haliyle bizde tüm bu haberleri şimdi sizlerle paylaşacağız.

Bayağı uzun bir yazı olacağından lafı hiç uzatmıyor ve direkt olarak altbaşlıklar halinde sunmaya başlıyoruz, önce donanım kısmını aktaralım:

iPod Shuffle:

Yeni nesil iPod Shuffle'a gördüğümüz gibi daha kolay kontrol edilebilmesi için tuşları geri getirdi Apple. Kulaklıktan idare etmekte güçlük çekenler için ideal bir tasarım bu. Bu haliyle ekransız bir iPod Nano'ya benzemiş. Gümüş, yeşil, mavi, pembe ve turuncu olmak üzere toplamda 5 farklı renk seçeneği ile satılmaya başlanacak olan bu mini müzikçaların deposu 2GB kapasiteye sahip. Çalma listeleri, Genius ve VoiceOver destekleriyle geliyor. 49 Dolarlık yurtdışı etiketi üzerinden önsiparişe açılmış durumda, sıcak satışı önümüzdeki hafta başlayacak.

iPod Nano:

Altıncı nesline erişen bu yeni Nano selefine göre neredeyse yarı yarıya daha küçük (%46) ve hafif (%42). Kolay taşınması yolunda bir tuttugacı var. Ekranı çoklu dokunmatik ve ses ayar düğmeleri mevcut. VoiceOver desteğine kavuşan cihazın kullanıcıları artık daha gelişmiş çalma listeleri de düzenleyebilecekler kendilerine. Radyo, Nike+ uygulaması ve adımsayar gibi ek özelliklerin de dahil edildiği yeni Nano'nun pili ise bir gün gidiyor. Toplamda 7 farklı renkle gelecek yeni iPod Nano 8 ve 16GB olmak üzere 2 farklı seçeneğe sahip. Fiyatları sırasıyla 149 ve 179 Dolar.

iPod Touch:

Gelelim en merak edilen kısma. Yani Steve Jobs'un deyimiyle telefonsuz iPhone'a

Bu dünyanın en popüler medya oynatıcısının yeni nesli selefine kıyasla daha da incelmiş. Donanım ayağında son derece ciddi iyileştirmeler mevcut. Ama önce Jobs'un konuşması esnasında altını çizdiği şu başarılını dile getirelim iPod Touch'ın:

* %50'nin üzerinde pazar payı
* Nintendo ve Sony'nin toplamından daha fazla satış

Ve donanımsal geliştirmeler gelsin:

* 3.5-inç'lik (960 x 640) Retina ekran (evet; iPhone 4'tekinin aynısı)
* A4 işlemci (Yine evet; bu da iPhone 4 ile aynı işlemci)
* 3 yönlü jiroskop
* HD kayıt yapabilen arka kamera
* FaceTime destekli ön kamera
* iOS 4.1 yazılımı
* GameCenter uygulaması
* Tek dolum ertesi 40 saate kadar kullanım süresi

8, 16 ve 64GB'lık 3 versiyonla gelecek olan yeni iPod Touch'ın fiyatı sırasıyla 229, 299 ve 399 Dolar olacak. Önsiparişler alınmaya başladı, sıcak satış haftaya.

Apple TV:

Yeni nesil televizyonun da da diğer donanımlarında olduğu gibi küçültmeye gitmiş Apple. Yeni Apple TV selefinin çeyreği büyüklüğünde. iTunes, Netflix, YouTube, Flickr ve MobileMe kaynaklarından yapacağımız beslenmelerle televizyonumuz da HD çözünürlüğünde filmleri ve çeşitli TV şovlarını seyredebileceğiz. HDMI, USB ve optik ses yuvalarına sahip olan Apple TV bilgisayarlarımızla bağlantısını da Ethernet veya Wi-Fi (802.11n) üzerinden gerçekleştiriyor. Bilgisayarımızdan bulunan video, müzik ve fotoğraf gibi içeriğin cihazımıza akışı da yapabileceklerimiz arasında. Bu arada yeri gelmişken şunu söylemeden geçmeyelim; yeni Apple TV'nin selefinden önemli bir farkı kendi depolama alanına sahip olmaması. Bunun sebebi akar medya uygulamasına odaklanılması. Fox ve ABC ile anlaşmaya varılmış durumda. Şöyle ki, 1 dolar karşılığında çeşitli dizi ve programları ve 5 dolara da yeni çıkan HD (720p) filmleri kiralayabileceğiz.

Apple TV (1)

Apple TV'yi dilersek yukarıda gördüğümüz şık tasarımlı, alüminyumdan uzaktan kumandasıyla yahut iPhone'umuzla (veya iPad/iPod Touch) yönetebileceğiz. Cihazın Amerika fiyatı 99 Dolar olacak. Önsiparişler alınmaya başlamış durumda, sıcak satış bu ay sonu başlayacak.

Evet; donanımla ilgili diyeceklerimiz bu kadar. Gelelim yazılım kısmına:

iTunes 10:

Yeni iTunes da ilk dikkatimizi çeken şey logodaki nota işaretinin korunması fakat CD'nin gitmesi oldu. Demek ki Apple artık CD dönemi kapandı mesajı veriyor. Arayüzde melez görünüm yeniliğini saymazsak kayda değer bir değişiklik yapılmamış. Sadece ufak çapta makyajlar var diyelim. Asıl yenilik ise Ping ismi ile gelen yeni bir servis. Tabii ki müzik odaklı tasarlanan bu sosyal ağ oluşumu üzerinden ilk olarak kendimize ait bir profil sayfası oluşturacak ve bunun ertesinde dilersek arkadaşlarımızı ve hatta sevdiğimiz sanatçıları takip edebileceğiz. Ping'in diğer kabiliyetleri arasında şarkı ve albümlere yorum bırakma, konser listelerini takip etme, kendi favori listemizi oluşturma gibi özellikler bulunuyor. Tüm bunların haricinde, Ping'den bulduğumuz tüm şarkıları AirPlay özelliği üzerinden AirPort Express merkezine bağlı uzaktan hoparlörlerde de çalabileceğiz. Ve son olarak da iTunes'a ve Ping'e bilgisayarımız haricinde iPhone ve iPod Touch'tan da erişebileceğimizi hatırlatalım ve indirmek isteyenleri hemen böyle alalım.

iOS 4.1:

Gerçi Steve Jobs'un etkinlikte ilk bahsettiği şey bu oldu ama biz sona sakladık. Merak edenleri hemen rahatlatalım:

iOS 4.1 haftaya geliyor. Her defasında olduğu gibi iTunes'umuzda 'güncelleme var' diye uyaracak bizleri. Ve cihazı jailbreak edilmemiş olanlar gönül rahatlığı ile yükseltecekler sürümlerini. Jailbreakli kullanıcıların yükseltme yapmaları halinde cihazlarının 'Cydia'dan' mahrum kalacağını hatırlatmayı da unutmayalım bu arada.

Yeni sürümde çeşitli düzeltme ve iyileştirmelerin haricinde birtakım yeni özellikler de eklenecek. iPhone 4'teki düzeltmeler yakınlık algılayıcı ve Bluetooth ile ilgili yaşanan sorunlar. Ama daha da önemlisi iPhone 3G'lerde iOS4 ertesi meydana gelen yavaşlamalar ve performansın kağnıya dönmesi problemi de iOS4.1 ile birlikte giderilecek.

Yenilikler ise şöyle: yüksek dinamik aralıklı fotoğraf çekerken HD videoları WiFi üzerinden internete yüklemek, TV şovlarını kiralamak mümkün olacak. Ve Game Center adı verilen özellik de sonunda faaliyete geçiyor. Game Center çoklu oyuncu desteği sunan, arkadaşların birbirlerine karşı mücadele edebileceği, puanları kayıt altında tutan ve yeni oyunlar bulmak için yeni yollar sunan bir servis.

* HDR (Yüksek Dinamik Aralıklı) fotoğraf çekebilme
* Wi-Fi üzerinden HD videoları yükleyebilme
* TV şovlarını kiralama
* Game Center uygulaması ve API paketi

Bilmeyenler için Game Center'dan da kısaca bahsedelim bu arada: iOS 4.1'i yüklememizin ertesinde cihazımızda belirecek bu uygulama sayesinde, çok oyunculu oyunları kolay bir biçimde oynayabileceğiz. Otomatik eşleştirme desteği sağlanacak, edindiğimiz puanlar kayıt altında tutulacak, yeni oyunlar keşfedebileceğiz vs. vs. Kısaca oyunseverler için epey faydalı bir servis kendisi.

iOS 4.2:

Ve son olarak da iOS 4.2'nin Kasım ayı içerisinde çıkacağını söyleyelim. Daha çok iPad'lere yönelik yayımlanacak iOS 4.2 ile beraber kablosuz çıktı alma ve AirPlay destekleri gelecek. AirPlay dediğimiz şey bir nev'i AirTunes'un modifiye edilmişi. Şöyle ki bu özellik sayesinde Wi-Fi üzerinden video, ses ve görüntü akışı gerçekleştirebileceğiz. Şimdilik başka da bir bilgi yok iOS4.2 hakkında. Zaten daha 4.1'i bile çıkmış değil. Önce selefi haftaya bir gelsin halef hakkındaki bilgilendirmeler de hızla artar.