Papa'nın heyetinden İngiltere'ye diplomatik gaf

Papa 16. Benedict, tartışmalı İngiltere ziyaretine başladı. 28 yıldır İngiltere'ye Vatikan'dan en üst düzey ziyaret, çocuk tacizi protestolarının gölgesinde yapılıyor. Ziyarete Vatikan'dan gelen bir diplomatik gaf damgasını vurdu. Papa'nın danışmanı, İngiltere için "üçüncü dünya ülkesi" deyince tepki yükseldi, danışman Kardinal heyetten çekildi.

Papa 16. Benedict, tartışmalı İngiltere ziyaretine başladı. 28 yıldır İngiltere'ye Vatikan'dan en üst düzey ziyaret, çocuk tacizi protestolarının gölgesinde yapılıyor. Ziyarete Vatikan'dan gelen bir diplomatik gaf damgasını vurdu. Papa'nın danışmanı, İngiltere için "üçüncü dünya ülkesi" deyince tepki yükseldi, danışman Kardinal heyetten çekildi. Birincisi, ülkesini Katolik kilisesinin etkisinden çıkarıp Anglikan yaptı, ikincisi Katolik dünyasıyla skandallarla sarsılan bağları rayına oturtmaya çalışıyor.

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth, Katolik dünyasının lideri Papa'yı, ülke tarihinde ilk kez devlet ziyaretiyle ağırlıyor.

Son 28 yılda, Vatikan'dan gelen en üst düzey isim Papa 16. Benedict, dört gün sürecek İngiltere gezisine başladı. Hem de iki kritik olayın gölgesinde.

Papa 16. Benedict'i İskoçya'nın Edinburg kentinde Kraliçe İkinci Elizabeth karşıladı. Ama iki tarafta da, ziyaret öncesi Vatikan'dan gelen diplomatik gafın yarattığı gerilim vardı.

Diplomatik gaf!

Ziyaret daha başlamadan, Papa'nın üst düzey danışmanlarından birinin sözleri İnglitere'de gürültü kopardı.

Danışman, bir Alman gazetesine mülakat veren Kardinal Walter Kasper. Kasper, İnglitere'ye "Üçüncü dünya üllkesi" dedi, İngiltere'yi Hıristiyanlara karşı ayrımcılık yapmak ve ateizmi barındırmakla suçladı.

İngiltere, "Papa'nın yardımcısının sözleri sadece kendisini bağlar Vatikan'ın duruşunu yansıtmaz" dedi, ama tepkilerin önü kesilemedi.

İngiltere ziyaretinde Papa'ya eşlik etmesi beklenen Kardinal de sağlık sorununu mazaret gösterdi, Papa'nın heyetinden son anda çıktı.

Çocuk tacizi protestoları

Papa 16. Benedict'in İngiltere ziyareti, Katolik kilisesinin çocuk tacizi skandallarıyla çalkalandığı bir döneme denk geliyor.

Taciz mağdurlarından 13'ünün intihar ettiği İngiltere'de tepkinin dozu yüksek. Tepkinin tek sebebi bu da değil.

Ülkeye gelen Papa olunca, dört günlük ziyaretin maliyeti de ağır. Cebinden 18 milyon sterlin çıkan vergi mükellefleri de skandallarla sarsılan Katolik dünyasının liderini ağırlarken bu yükü taşımaktan da hoşnut değil.

İngiliz basını ziyareti değerlendirdi

İngiliz Anglikan Kilisesi ile Vatikan arasında kimi zaman baş gösteren anlaşmazlıklara dikkati çeken İngiliz basını, Papa'nın bugünkü temaslarında Anglikan Kilisesi ile ilişkiler ve İngiliz toplumunda dinin rolü gibi konulara ağırlık vermesinin beklendiğini aktardı.

Papa bugün Anglikan Kilisesinin lideri Canterbury başpiskoposuyla görüşecek, ayrıca öğrencilere ve parlamentoya ayrı ayrı hitap edecek. Papa'nın buralarda yapacağı konuşmalarda, Katolik eğitimin değerine vurgu yapması bekleniyor.

Papa dün İskoçya'nın Glasgow şehrinde yaptığı ve 10 binlerce kişinin katıldığı ayinde, İngiltere'yi Hristiyan kökenlerine sadık kalmaya çağırmış, ayrıca sekülarizm ve ateizmin aşırı yorumlarına karşı uyarmıştı.

"İmkansız görev"

Papa'nın dün başlayan ve dört gün sürecek resmi ziyaretine, İngiliz gazeteleri geniş yer verdi. Independent gazetesi, Papa'nın İngiltere ziyaretindeki amacını "imkansız görev" sözleriyle tanımlayarak, şunları kaydetti:

"Papa 16. Benedict tarihi ziyaretine İngiliz halkına daha ruhani bir yaşam tarzını benimsemeleri çağrısı yaparak başladı, ancak çocuk istismarı skandalı attığı her adımı gölgede bırakırken, Papa'nın bu mesajının yerini bulması imkansız gibi."

Times gazetesi, Papa'nın da istismar iddialarının öneminin farkında olduğunu, bu nedenle daha İngiltere'ye ayak basmadan, uçakta gazetecilere bu konuda açıklamalarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre, Papa sübyancılığın bir hastalık olduğunu söyleyerek, Katolik Kilisesinin kurbanların adalet beklentisini yerine getiremediğini kabul etti. İngiliz gazeteleri, ziyaretin çeşitli ülkelerdeki Katolik din adamları hakkındaki çocuk istismarı iddialarının gölgesinde yapıldığına dikkat çekiyor.