MERKEZ'DEN SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ

Merkez Bankası "çıkış stratejisi" kapsamında 9 aydır sabit tuttuğu faiz oranlarında indirime gitti. Merke...


Merkez Bankası "çıkış stratejisi" kapsamında 9 aydır sabit tuttuğu faiz oranlarında indirime gitti. Merkez Bankası, dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, uyguladığı faiz oranlarını 25 baz puan indirdi. Banka, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 6.50'den yüzde 6.25'e, gecelik borç verme faiz oranı da yüzde 9'dan yüzde 8.75'e çekti.
Fakat politika faizi olarak belirlediği haftalık repo oranında değişiklik yapmayıp, teknik faiz indirimi olarak adlandırılan adımını attı. Bu kapsamda İMKB repo ve bankalararası piyasadaki faizlerini çeyrek puan indirdi. Böylece piyasada borçlananların faizleri yüksek kalmaya devam ederken, tasarrufların kısa vadeli repolarda elde ettiği faizler 0.25 düştü.
PPK açıklamasında, "Piyasadaki likidite koşullarının öngörüldüğü şekilde geliştiğini belirten kurul, 14 Nisan'da açıklanan Para Politikası Çıkış Stratejisi kapsamında teknik faiz ayarlaması sürecinin ikinci adımının atılması için gerekli koşulların oluştuğu değerlendirmesinde" bulunulduğu kaydedildi.
Merkez, PPK toplantısında yüzde 6.5-9.0 olan gecelik kotasyonların yanında diğer kotasyonları da çeyrek puan indirdi. Merkez Bankası, temelde yüzde 6.25'e indirdiği gecelik İMKB Repo piyasasındaki borç alma oranıyla bono faizleri üzerinde etkili olacak. Repoda borç alma oranının düşürülmesi Hazine'nin daha düşük faiz oranlarıyla borçlanmasına imkân verecek. Hazine'nin bütçeye yüklenen borçlanma maliyetlerini bir miktar daha azaltması hükümetin de elini rahatlatacaktır. İlk ve ikinci el bono faizlerini çeyrek puan indirebilecek olan bu gelişme ile Merkez Bankası çıkış stratejisini sürdürmektedir. 

NELERE VURGU YAPILDI?
-PPK?açıklamasında, verilerin Temmuz Enflasyon Raporu'nda yer alan tespitle uyumlu bir seyir izlediği belirtildi.
- İstihdam koşullarındaki iyileşmenin devam ettiği ancak işsizlik oranlarının halen yüksek olduğu belirtildi. 
- Dış talepte belirsizliğin devam ettiği, bununla birlikte iç talebin göreli olarak istikrarlı bir görünüm sergilediğine vurgu yapıldı.
- İkinci çeyrekteki güçlü büyümenin ardından daha ılımlı bir toparlanma eğilimine girildiği belirtildi. 
- Enflasyonda kısa vadede geçici bir artış gösterdikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren tekrar düşüş eğilimine gireceği öngörüsünü yinelendi.

PİYASA NASIL?ETKİLENEBİLİR?
- Borsada yükseliş yaşanır.
- TL'de değer kaybı görülebilir.
- Gösterge faiz düşük seyrini korur. 


Erdoğan Merkez'e öğlen mesaj verdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın döviz rezervinin en az 100 milyar dolar olması gerektiğini söyledi. Öğlen saatlerinde İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısında konuşan Erdoğan ekonomik gelişmeleri değerlendirirken, "Merkez Bankası'nın döviz  rezervi en az 100 milyar dolar olmalı" dedi. TCMB'nin internet sitesinde yer alan verilere göre 8 Eylül itibariyle TCMB'nin brüt döviz rezervi 76.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Merkez Bankası 3 Ağustos'tan itibaren, döviz alım ihalesinde ve opsiyonunda 30'ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 60 milyon dolarlık alım tutarını ihalede ve opsiyonda 40'ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 80 milyon dolara çıkarmıştı.
Merkez Bankasının rezervini 26.5 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkardıklarını dile getiren Erdoğan şunları söyledi:
"Ama Merkez Bankası'na 75 milyar doları layık görmüyoruz. Merkez Bankamızın döviz rezervi en az 100 milyar dolar olmalı. Ama bağımsız bir Merkez Bankamız olduğu için... Görüyorsunuz, biz sadece konuşmakla kalıyoruz. Halbuki Türkiye'nin Merkez Bankası'nın döviz rezervi 75 milyar dolar olur mu ya? En az 100 milyar dolar olmalı. Merkez Bankası'nın herhalde durumunu gözden geçirmesi lazım."


YENİ DÖNEMDE MERKEZ'DEN BEKLENEBİLECEK ADIMLAR
- Önümüzdeki dönemde yabancı para karşılık oranlarının artırılması beklenebilir.
- TL likiditesini artıran aşırı repo fonlaması bir miktar daha azaltılabilir.
- TL zorunlu karşılık oranlarının da artırılması mümkün.