AB Zirvesi'ne Roman gölgesi

Avrupa Birliği liderlerinin dün Brüksel'de gerçekleştirdikleri zirveye Fransa'nın Romanları toplu sınır dışı etmesiyle ilgili tartışmalar damgasını vurdu.



Avrupa Birliği liderlerinin dün Brüksel'de gerçekleştirdikleri zirveye Fransa'nın Romanları toplu sınır dışı etmesiyle ilgili tartışmalar damgasını vurdu.

Önceki gün sınır dışı operasyonları nedeniyle ülkesini eleştiren Lüksemburglu AB temsilcisi Viviane Reding'e Romanları kendi ülkesinde ağırlamasını öneren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dünkü zirvede de politikalarını savundu. Sarkozy Brüksel'deyken Fransa'daki sınır dışı operasyonları da son hız devam etti. AB Komisyonu'nun Adalet ve Temel Haklardan Sorumlu Temsilcisi Viviane Reding, Fransa'nın politikasını 'utanç verici'' olarak nitelemiş ve Paris'i, AB yasasını ihlal etmekle suçlamıştı. Fransa'ya yönelik yaptırımlar gündeme gelirken, Reding, 'Bu duruma, Avrupa'da,
2. Dünya Savaşı'ndan sonra bir daha asla tanık olmayacağımızı ummuştum' demişti.

MUHALEFET DE ELEŞTİRİYOR
Fransa'da İçişleri Bakanlığı'nın, valilere, Roman kamplarının yıkılmasının çabuklaştırılması için gönderdiği genelgenin basına sızması, hükümeti zor durumda bırakmıştı. Fransa'da, kilise, insan hakları dernekleri, Romanları toplu şekilde sınır dışı ederek, AB'nin serbest dolaşım ve azınlık haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle hükümeti eleştiri yağmuruna tutuyor. Fransa, ocak başından beri 8 bini aşkın Roman'ı, Romanya ve Bulgaristan'a gönderdi. Temmuz sonundan itibaren gönderilenlerin sayısı ise bini geçti.

ABD de Fransa'yı ağır dille eleştirdi
ABD de, Fransa'yı Romanların haklarına saygı duymaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan adının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili, 'ABD, Fransa ve diğer ülkeleri Romanların haklarına saygı duymaya çağırmaktadır'' ifadesini kullandı. Aynı yetkili, 'Bu konunun Fransa ile ele alınıp alınmadığını bilmiyorum ama açıktır ki Romanların hakları bizim için önemlidir. Fransa ve diğer ülkeleri Romanların haklarına saygı duymaya çağırıyorum'' dedi.

Haklarının korunması için girişim başlatıldı
Avrupa Konseyi, Avrupa kıtasında yaşayan Romanların haklarının korunması için girişim başlattı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, girişimin ana hatlarını, Avrupa Konseyi'nin karar organı Bakanlar Komitesi'ne sundu. Bu kapsamda Avrupa Konseyi, AB ve üye ülkelerin Romanların sosyal ve ekonomik uyumu için atacakları somut adımların belirlenmesini istedi.

Fransa'dakİ kamplarda halen göçebe olarak yaşayan yüz binlerce kişi kalıyor. Fransa'ya gelen son Çingenelerin çoğu, 2007 yılında Avrupa Birliği'ne üye olan Romanya ve Bulgaristan'dan. Bu Çingeneler Fransa'ya vizesiz girebiliyor; ancak ülkede uzun süre kalabilmeleri için, çalışma ya da oturma iznine sahip olmaları gerekiyor.