4 Ülke Agrı Projesinin Tamamlanması İçin 14 Ortak Deklarasyon İmzaladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde düzenlenen Enerji Zirvesi'nde Azerbaycan, Romanya, Gürcistan ve Macaristan arasında sıvalaştırılmış doğalgaz nakliyatı projesinin tamamlanması konusunda 14 ortak deklarasyon imzalandı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde düzenlenen Enerji Zirvesi'nde Azerbaycan, Romanya, Gürcistan ve Macaristan arasında sıvalaştırılmış doğalgaz nakliyatı projesinin tamamlanması konusunda 14 ortak deklarasyon imzalandı.
Bakü'deki Enerji Zirvesi'nde AGRI olarak bilinen Azerbaycan-Gürcistan-Romanya Interconnection Projesinin tamamlanması için bu ülkeler ve Macaristan arasında 14 ortak deklarasyon imzalandı. AGRI projesi ile Azeri doğalgazının boru hattıyla Gürcistan'ın Karadeniz sahilindeki Kulevi terminaline aktarılması ve burada sıvılaştırılması, buradan gemilerle Romanya'ya taşınarak degazifikasyon işleminden geçirilmesi ve Macaristan üzerinden boru hattıyla Avrupa'ya ulaştırılmasını öngörülüyor.
Zirvede konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Petrol ve doğalgazı çeşitli projelerle dünya pazarına ulaştırmak için Azerbaycan'da büyük imkanlar mevcuttur. Bunun için yeni boru hatları inşa edilmiştir. Bunlardan biri de "Azerbaycan - Gürcistan - Romanya İnterconnector" olabilir. Bu projenin gerçekleşmesi ile enerji alanında yeni sayfa açılacağına inanıyorum" dedi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili ise, bölgesel enerji işbirliğinde Azerbaycan'ın önemine vurgu yaparak, enerji transferi konusunda Gürcistan'ın transit rolünün de önemli olduğunu kaydetti.
Daha sonra liderler, AGRI projesinin tamamlanması için 14 ortak deklarasyonu birlikte imzaladı.