'Harem Balesi' Çinlileri Büyüledi Ankara

Çin'de devam eden Şangay Expo 2010 etkinlikleri kapsamında Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından Çin'de sahnelenen 'Harem' balesi büyük ilgiyle izlendi.

Çin'de devam eden Şangay Expo 2010 etkinlikleri kapsamında Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından Çin'de sahnelenen 'Harem' balesi büyük ilgiyle izlendi.
Pekin Kültür ve Tanıtma Müşaviri İlknur Yiğit, yaptığı açıklamada, Şangay Expo 2010'da Türkiye'nin tanıtım faaliyetlerinin büyük bir hızla devam ettiğini söyledi.
Günde yaklaşık 400 bin kişinin gezdiği, 4 ayda 45 milyondan fazla ziyaretçi çeken Şangay Expo'da yakalanan olağanüstü tanıtım fırsatını Türkiye'nin her alanda kullanmaya devam ettiğini belirten Yiğit, her 6 ziyaretçiden birisinin Türk pavyonuna geldiğini kaydetti.
Şangay Expo'da Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlatan Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Son olarak Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği 'Harem Balesi'ni Çinlilerle buluşturduk. Aslında dünya ile buluşturduk, çünkü gösteriyi Afrika'dan Yeni Zellanda'ya, İspanya'dan, Amerika'ya, Rusya'dan Almanya'ya,  Brezilya'ya kadar pek çok ülkeden kişi izledi.
Gösteri, iğne atsan yere düşmez denecek kadar müthiş bir ilgi gördü. Topkapı Sarayı'nın ihtişamını ve gizemini seyirciyle buluşturan Harem Balesi ayakta alkışlandı. Harem'i izlemek isteyen on binlerce Çinli izdiham yarattı.'
Afişlerde 'Topkapı Sarayı'ndan bahsedilmesinin de Çinlileri heyecanlandırdığını dile getiren Yiğit, 'Çünkü biraz geçmişe meraklı olan her Çinli Türkiye'yi biliyor. Hem İpek Yolu hikayelerinden hem de Çin porselenlerinden. Topkapı Sarayı Müzesi dünyada Çin'den sonra en fazla Çin porseleni koleksiyonuna sahip. Dolayısıyla Türkiye'ye ve Topkapı Sarayı'na ilgi, merak her zaman mevcut. Etkinliğimizin Çinliler için özel bir önemi oldu' dedi.
Yiğit, 9-10 Eylül tarihlerinde Expo 2010 fuar alanındaki dev kültür ve kongre merkezinde sahnelenen Harem Balesi'nin Türkiye'yi temsil ettiğini belirtti.

-HAREM BALESİ 2011'DE TEKRAR ÇİN'DE-

Yiğit, 2011 yılının Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 40. yılı olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
'Etkinlikler çerçevesinde Harem balesini bu defa başkent Pekin'de Çinlilerle buluşturmak istiyoruz. Gösterinin koreografı Merih Çimenciler projenin gerçekleşmesi halinde Çin'e özel gösteri hazırlayacağını belirtti.
İpek Yolu ve bu tarihi yol üzerinden Çin porselenlerinin Topkapı Sarayı;na getirilişinin kullanabileceğini, hatta bir iki Çinli sanatçıyı da özel koreografiye ekleyebileceğinden bahsetti. Bu projenin de çok büyük ilgi göreceğinden hiç şüphemiz yok.'

-'HAREM BALESİ'-

Sahnelendiği ilk günden bu yana kapalı gişe oynayan, Türkiye ve yurt dışında pek çok başarıya imza atan, Topkapı Sarayı'nın ihtişamını ve gizemini etnik Türk sazları ve usul müziğiyle seyirciyle buluşturan Harem Balesi'nin reji ve koreografisini, Türk tarih ve kültürüne bale çalışmalarıyla yaptığı katkılarla tanınan Merih Çimenciler yaptı.
Dekor ve kostümünü Alexander Vasilliev'e, ışık düzenini Tahsin Çetin'e ait eserde, Kösem Sultan'ı Sanem Ergüler canlandırdı. Padişah'ı Oliver Spence'in, Gülbeden'i Özge Başaran'ın sahneye getirdiği yapıtta Çeşmidil rolünde Elif Fırat seyirciyle buluştu. Eserde, Emre Güler, Kadir Okurer, Hakan Odabaşı ve Mine İzgi Örsçekiç başlıca rolleri paylaştı.
TRT ile Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından oluşan orkestranın görev aldığı eserde, 'Dök Zülfünü Meydana Gel', 'Nihavent Longa', 'Gelse O Şuh Meclise, Naz u Tegafül Eylese', 'Vücud İkliminin Sultanı Sensin', 'Kimseye Etmem Şikayet', 'Yine Bir Gülnihal' gibi Osmanlı usul müziğinin örnekleri icra edildi.
'Harem Balesi', sarayın gözlerden uzak duvarları ardında harem dairesinde yaşananları, padişah ile Gülbeden'in aşkını ve valide sultan Kösem'in entrikaları nedeniyle sonu hazin biten bir öyküyü işliyor.
13.09.2010 11:17:51