Siyasi partilerin bayram mesajı referandum mesajına dönüştü

Bayram ziyaretlerinde referandum konuşuldu. Siyasi partilerin bayramlarşma ziyaretlerinde de referandum mesajları verildi.

Heyet, MHP Genel Merkezinde MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, MHP Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan ve MYK üyesi Kadir Şekerci tarafından ağırlandı. Konuklara çikolata, kolonya ve çay ikram edilen ziyarette taraflar, ziyarette birbirlerinin bayramını kutladı.

İyimaya, ziyarette, referandum sürecinde zorlu günler geçirildiğini belirterek, ''Sonuç hayırlı olur inşallah'' dedi.

Bunun üzerine Büyükataman, ''Sayın Başbakan referandum sürecinde ''hayır'' kelimesini yasakladı. Sizin söylediğinizi duymasın'' sözüyle espri yaptı.

İyima da ''Sözcükler de insanlar gibi özgündür. Özgün anlamlarda sapma olmaz ama farklı anlamlar yüklenirse o başka. Öyle bir yasak yok'' karşılığını verdi.

-''ASRIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK YENİ BİR ANAYASA''-

Büyükataman, İyimaya'ya, ''Doğrusunu söylemek gerekirse ağız tadıyla bir Ramazan geçirtmediniz, toplum gerildi. Bunda siyaset aktörlerinin kullandığı dil de son derece önemliydi. Türkiye'nin süratle normalleşmesi lazım. Referandum 12 Eylül'de neticelenecek. Takdir milletin'' diye konuştu.

Siyasetin itibar kaybettiğini ifade eden Büyükataman, siyasetin saygınlığının artırılması için dokunulmazlıklarla ilgili yeni bir düzenleme yapılması ve siyasi ahlak yasasının çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Yargıyı tartışmalardan uzak tutacak bir reform yapılması gerektiğini vurgulayan Büyükataman, ''21. asrın ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir anayasanın da uzlaşmayla hazırlanması lazım'' dedi.

-''TOPLUM, SİYASET KURUMUNUN 30 YIL ÖTESİNDE''-

AK Partili İyimaya da referandum sürecinde ''tepede hararetin yüksek olduğunu'' kaydederek, ''Ama, yukarıdaki hararet aşağı yansımış değil. Toplum daha hoşgörülü, daha demokratik. Toplum, siyaset kurumunun 30 yıl ötesinde'' dedi.

Türkiye'de referandum yoluna bugüne kadar çok az başvurulduğuna dikkati çeken İyimaya, referandum süreçlerinin eğitici ve öğretici olduğunu, sisteme büyük katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Referandumda hakemin millet olduğunu vurgulayan İyimaya, ''Referandumla, milletin kabul etmesi halinde, sistem değişiyor'' diye konuştu.

MHP Çankırı Milletvekili Bukan ise anayasa değişikliği yapılırken toplumsal uzlaşma sağlanması gerektiğini ifade ederek, ''Bir anayasa değişikliğinin kabulü için halkın en az yüzde 80'inin onayı gerekmeli'' değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet İyimaya, bu söz üzerine, siyasetin referandum paketi konusunda uzlaşması gerektiğini, ancak bunun mümkün olmadığını belirterek, ''Bana göre 13 Eylül, aslında 12 Eylül Anayasası'nın yürürlükten kaldırılması için bir araya geleceğimiz günün başlangıcıdır. Millet referandumda ortaya koyacağı iradeyle bizi o noktaya çekecek'' görüşünü dile getirdi.

İyimaya, Türkiye'nin ciddi bir siyaset ve anayasa reformuna ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.

AK Parti heyetinden önce MHP'yi, DSP Adana Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Vural, Parti Meclisi Üyesi Ayten Şahin ve Gençlik Kolları Yürütme Kurulu Üyesi Berk Bozoğlu ziyaret etti. Ziyarette, taraflar birbirlerinin bayramını kutladı. Konuklara, ikramda bulunuldu.