Çavuşoğlu: Roman meselesi ortak hareket edilerek çözülebilir

Bükreş'e 3 günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu Roman me

Bükreş'e 3 günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu Roman meselesinin ancak AB ülkelerinin ortak hareket etmesiyle çözülebileceğini söyledi. Bazı ülkelerin tek başına bu sorunu çözmelerinin mümkün olmadığını belirten Çavuşoğlu, özellikle Fransa gibi ülkelerin ayrımcı politikalarının başarısızlığa mahkum olduğunu yineledi.

Romanya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamındaki temaslarını Romanya Parlamento Sarayında düzenlediği basın toplantısında değerlendiren AKPM Başkanı Çavuşoğlu, ziyareti sırasında; Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Parlamento Başkanı Roberta Alma Anastase, Senato Başkanı Mircea Geoana, Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi'nin yanı sıra Romanya Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Daniel ile ayrı ayrı görüştüğünü aktardı.

Gezisini "Verimli ve başarılı bir gezi." olarak değerlendiren Çavuşoğlu, basın toplantısında, Roman meselesinin bütün AB ülkelerinin ortak hareket ederek ve bu azınlığın yoğunlukta olduğu ülkelerle işbirliği yapılarak çözülebileğini ifade etti. Aksi takdirde bazı AB ülkelerinin tek başına hareket etmesinin sorunu çözemeyeceğini ve bu politikaların başarısızlığa mahkum olduğunu ifade etti.

Başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde Romanların sınır dışı edilmesi ile ilgili gelişmelerin ve Avrupa'daki Romanların durumunun gerçekleştirdiği görüşmelerde ele alınan konular arasında yer aldığını ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM başkanlığı görevine başladığı günden bu yana 'yabancı düşmanlığını ve ırkçılık' konusundaki endişelerini dile getirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Roman azınlığın probleminin yeni olmadığını ifade etti.

Toplantıdan sonra Cihan Haber Ajansı muhabirinin Roman meseleseninin çözümü ile ilgili sorusunu cevaplandıran Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi olarak bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çavuşoğlu, "Konsey olarak Romanlıları diğer toplumlara yakınlaştırmak ve ön yargıları kırmak için Roman diliyle 'Dosta' (Yeter artık) kampanyası başlattıklarına dikkat çekerek, "fakat bütün bu çabalara rağmen bazı Avrupa ülkeleri, bu savunmasız azınlığa önyargılı bir tavır sergileyerek, yabancı düşmanlığının ve ırkçılık hislerinin artmasına sebep oldu." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa'daki Romanların problemlerine dikkat çeken bir açıklama yayımladığını ve AKPM üyesi ülkelerin Romanların koşullarının iyileştirilmesi ve entegrasyonunun sağlanması konusunda çağrıda bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, AKPM üyesi ülkelerin bu alandaki sorumluklarını tekrar hatırlattığını vurguladı.

Avrupa'da bazı ülkelerin Avrupa'nın en savunmasız halkı olan Romanlar ile ilgili sorunları, bu halkı küçük düşürecek ve yabancı düşmanlığı ve ırkçılığının artmasına sebep olacak şekilde çözmeye çalıştıklarını görmekten büyük üzüntü duyduğunu ifade eden AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın Romanların sınır dışı edilmesine

yönelik aldığı kararlarını kast ederek ''Yasal olarak doğru dahi olsalar bazı önlemler bütün bir grup insanı hedef almışlar ise insanlık dışı sonuçlara neden olabilir." diye ekledi.

Birçok farklı etnik kökene mensup azınlığın yaşadığı bir ülke olmasına rağmen Romanya'nın azınlıklar ile ilgili konularda oldukça başarılı uygulamaları olduğunu ifade eden Çavuşoğlu; politik, ekonomik ve sosyal hayata azınlıkların daha fazla katılımının sağlanmasına yönelik çabaların da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu gezisinin ilk gününde Türk azınlığının yaşadığı Dobruca bölgesini ziyaret ederek buradaki yerel yetkililer ve Türk azınlığı temsilcileri ile de bir araya gelmişti.